EL SECRET DE ...

Iolanda Batallé

Des d'una teulada en un poble del Baix Empordà, buscant cobertura per al seu telèfon mòbil, Iolanda Batallé m'explica que són moltes les dones, i també algun home, els que s'han vist reflectits en els desigs de la novel·la Faré tot el que tu vulguis (Columna), premi Prudenci Bertrana 2013. Batallé narra les aventures extramatrimonials d'una dona de 40 anys que es busca a si mateixa. La recerca arriba fins a l'extrem de convertir-se en una prostituta de luxe. Tot ho fa esperonada per un noi que li desperta passions que ella desconeixia. Batallé ha descobert que la seva ficció potser és més real del que s'imaginava. "Fins i tot abans de ser publicada, quan ja s'havia anunciat el premi, m'aturaven pel carrer i em deien que havia escrit la història que totes voldrien", diu.

Faré tot el que tu vulguis té punts de la vida de Batallé, però no són els aspectes més morbosos del relat, com alguns voldrien creure. "Dirigir una editorial [Batallé és editora de La Galera], portar una família i les classes a la universitat no donen temps per a aquestes coses!" La dedicatòria de la novel·la és un senzill "A tu" que ha donat peu a tota mena d'interpretacions. L'autora riu i confessa que no és dedicat a ningú en concret, que és part del joc.

El llibre té detalls que sí que sorgeixen de l'experiència quotidiana de Batallé. Les arracades que el Nacho, el jove seductor, regala a la protagonista, la Nora, són comprades a un antiquari de Segòvia que es diu Cambalache. Aquestes arracades, que al llibre són unes joies del segle XIX dissenyades expressament per a una comtessa, Batallé les va comprar de debò a Segòvia, a Antigüedades Cambalache. Un altre aspecte inspirat en la vida de Batallé és la casa on viu la Nora amb la família. És una casa de la zona noble de Barcelona, de disseny post-Cobi, ordenada, d'aparença immaculada però que amaga un món que trontolla. Aquesta casa és la residència dels seus sogres, a l'avinguda Tibidabo. El programa Via Llibre, del 33, va trobar-se amb Batallé en aquesta casa i els lectors la podran veure en l'entrevista que s'emetrà pròximament.