Sector editorial
EFE
Barcelona

Bellprat es convertirà en una enorme llibreria aquest cap de setmana

El poble de l'Anoia celebra per vuitè any consecutiu una fira que comptarà amb la presència d'escriptors com Antoni Dalmau i Xavier Cortadellas i traductors com Albert Nolla i Albert Mas. L'any passat hi van passar 3.000 persones

Cartell de la fira del llibre de Bellprat Zoom

Les centenàries cases del petit poble de Bellprat (Anoia) tornaran a convertir-se aquest cap de setmana en llibreries d'ocasió gràcies a la vuitena edició de Bellprat Vila del Llibre, en què una trentena d'editorials presentaran les seves novetats i una quarantena d'autors compartiran les seves experiències.

Els organitzadors, un grup de veïns de la localitat –que amb prou feines té 90 habitants– assenyalen en un comunicat que autors com Antoni Dalmau, Roser Pros-Roca, Xavier Cortadellas o Montse Rumbau participaran aquest cap de setmana en l'esdeveniment, en el qual també hi haurà un col·loqui entre Juanjo Puigcorbé i Eduardo Reyes. També s'ha preparat una xerrada sobre el món del traductor literari del japonès amb la participació del traductor al català de Haruki Murakami, Albert Nolla, i del també traductor Jordi Mas.

Durant els dos dies que dura la fira, en la qual les cases es converteixen en llibreria d'ocasió, s'organitzaran exposicions, concerts de música i activitats gastronòmiques. A més, hi haurà tallers sobre paper vegetal, de genealogia, intervenció artística i per als més petits l'actriu Mercè Arànega explicarà contes.

Una localitat pionera
L'edició d'aquest any d'aquesta fira vol servir perquè en altres pobles catalans s'organitzin iniciatives semblants i s'acabi creant una xarxa de viles del llibre. La població de Bellprat és la primera de Catalunya que des del 2008 organitza aquesta iniciativa, originària d'Anglaterra i que es va exportar a altres països com Alemanya, França, Itàlia o els Països Baixos. Les Viles del Llibre són iniciatives ciutadanes que "atorguen una nova oportunitat de desenvolupament en petits assentaments rurals a través de la literatura i la cultura".

Els habitants d'aquests pobles obren les seves cases als visitants per oferir llibres d'ocasió, encara que també n'hi ha de nova edició. Més de 3.000 persones van acudir l'any passat a Bellprat per participar en la setena edició, on es van vendre més d'un miler de llibres de segona mà i es van intercanviar diferents volums per aliments en una col·laboració amb el Banc dels Aliments.