Llegim 14/12/2013

Així va ser la guerra en un camp de presoners nazi

Xavier Cervantes
1 min

El francès Jacques Tardi (Valença, 1946) és autor d'obres mestres del còmic europeu sobre la Primera Guerra Mundial. En canvi, la Segona només ha tingut una presència tangencial en els seus còmics, tot i que als anys 80 ja li voltava pel cap posar en vinyetes l'experiència del seu pare en un camp de presoners, l'Stalag II B, on es va passar més de quatre anys i vuit mesos. De fet, Tardi li va demanar que redactés els seus records de manera cronològica, des que es va incorporar a l'exèrcit francès abans de la guerra fins a l'alliberament del camp el gener del 1945, passant pel moment en què va ser capturat pels soldats alemanys.

Els quaderns que va deixar escrits René Tardi són la matèria d'un còmic prodigiós. Més que un diari, és un relat de la memòria exhaustiu i detallista que d'alguna manera serveix perquè Tardi entengui fins a quin punt aquell captiveri va marcar la vida del seu pare, i la de tants altres francesos que van haver de passar pel tràngol de la reclusió, l'explotació, el fred i la fam.

Formalment, l'autor estableix un ritme constant i solemne amb pàgines de tres vinyetes panoràmiques en blanc i negre. I sense diàlegs: només amb les paraules del pare com a element que acompanya un dibuix expressionista.

stats