Premis literaris
Llegim 19/04/2016

Carles Hac Mor guanya a títol pòstum el premi Jaume Fuster

Mort a finals de gener als 75 anys, el poeta, assagista i artista ha estat reconegut per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

i
Jordi Nopca
2 min
El poeta Carles Hac Mor, l’any 2012, poc després que Pagès en publiqués Obra completa punt u.

BarcelonaCarles Hac Mor (Lleida, 1940–Sant Feliu de Guíxols, 2016) ha estat reconegut pòstumament amb el premi Jaume Fuster a la trajectòria que cada any concedeix l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. És la primera vegada que el guardó distingeix un autor mort.

L’obra d’Hac Mor va néixer amb l’impuls subversiu de Tristan Tzara però va ampliar horitzons incorporant-hi altres avantguardes i models culturals i teòrics que van experimentar amb el llenguatge a partir de la dècada dels 70, com ara el textualisme. A partir del Grup de Treball, que va agrupar artistes tan diversos com Carles Santos, Francesc Abad, Àngels Ribé i Antoni Muntadas, Carles Hac Mor va cosignar una sèrie d’articles a 'Tele/eXpres' sota el pseudònim Ignasi Ubach, “base teòrica que connecta l’art conceptual amb la poesia que escriuria més endavant”, recorda Jordi Marrugat, que el 2009 va publicar l’assaig 'La revolució com a origen de l’escriptura de Carles Hac Mor i l’escriptura de Carles Hac Mor com a origen de la revolució' (Arola).

El 1977 va arribar el seu debut, 'Tu’m és no m’s. Desig/enuig. Escalaborns', que continuaria amb títols importants com 'Anar i tornar' (Empòrium, 1979) -en col·laboració amb l’artista visual Eugènia Balcells-, 'De tranuita' (Albert Ferrer, 1983) i l'indispensable 'S’ha rebentat l’hospici' (Cafè Central, 1992). Aquell mateix any publicava 'Un pedrís de mil estones' (El Mèdol, 1992), primera de les col·laboracions amb Ester Xargay, parella i coautora de l’antinovel·la eròtica 'Carbassa a tot drap, o amor lliure, ús i abús' (Pagès, 2001), 'Zooflèxia' (March, 2007) i una gran quantitat de peces visuals, a més de coorganitzadora d’una gran quantitat de recitals a partir de mitjans de la dècada dels 90. Entre els seus últims títols destaquen 'Sí fa que sí' (Lleonard Muntaner, 2011) i 'Dietari del pic de l'estiu' (Edicions 62, 2012), que va guanyar el premi Jocs Florals. Aquesta tardor, el nou segell d'Enciclopèdia Catalana Rata publicarà l'últim títol inèdit d'Hac Mor, 'Escriptures alçurades'.

Un premi amb setze anys de trajectòria

El Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. En aquesta setzena edició, els finalistes han estat Carles Hac Mor, Jordi Pàmias i Antoni Vidal Ferrando.

En anteriors ocasions l'han guanyat autors com Quim Monzó, Carme Riera, Maria Barbal, Montserrat Abelló, Feliu Formosa, Josep Vallverdú i Joan Margarit.

stats