Les vides que robaran el cor dels lectors

L’apartat biogràfic és un dels que s’intueixen més suculents. Segurament la novetat imprescindible serà Gente, años, vida (Acantilado), les memòries d’ Ilià Ehrenburg. Només cal obrir l’índex onomàstic del volum -de 2.000 pàgines- per descobrir-hi els centenars de personatges clau del segle XX que són descrits amb la prosa directa de l’escriptor rus: de Borís Pasternak a Pablo Picasso, d’Ossip Mandelstam a Kazimir Màlevitx, de Ióssif Stalin a Franz Kafka. “La vida no és un escriptor, no es preocupa de la unitat d’estil -afirma en un passatge-. Escriu un capítol amb un somriure i en un altre retorça l’ànima del protagonista”.

Un dels noms que es creuen en la vida d’Ehrenburg és el novel·lista i dramaturg Lion Feuchtwanger. El seu fill Edgar, nascut l’any 1924 a Munic, va créixer molt a prop de la casa on vivia Adolf Hitler a l’època, al carrer Grillparzer. A punt de fer 90 anys, Edgar Feuchtwanger reconstrueix la infantesa al llibre de records Hitler, el meu veí (Anagrama). Al maig arribaran també els volums de memòries dels primers anys de vida del dramaturg Josep Maria Benet i Jornet i del cantautor i escriptor Pau Riba, que estructura el llibre com un homenatge a la seva mare. Els dos títols seran publicats a la col·lecció D’on vinc d’Ara Llibres, que fins ara ha donat a conèixer els records d’Albert Manent, Joaquim Carbó, Joaquim Nadal i Rosa Regàs.

Després d’escriure biografies de referència dels Beatles i John Lennon, Philip Norman dedica 700 pàgines als alts i baixos de Mick Jagger, el líder dels Rolling Stones. El publica Anagrama al mes de juny.