Llegim Reportatges 23/04/2022

Sant Jordi resisteix contra tots els elements

La facturació de la diada se situa al voltant dels 22 milions d'euros, xifres similars a les del 2019

4 min
Vista general de la Rambla durant la diada de Sant Jordi 2022

BarcelonaNi mascaretes, ni aforaments limitats ni restriccions pandèmiques. Aquest Sant Jordi ho tenia tot per convertir-se en el retorn refulgent i esplendorós cap a la normalitat postcovid si no hagués sigut per la pluja. La intermitent tempesta de vent i de pedra ha aigualit la diada i a Barcelona ha deixat parades inhabilitades, llibres molls i llibreters i editors tristos i frustrats per la mala passada de les condicions meteorològiques. Malgrat tot, la gent no ha deixat de comprar ni llibres ni roses. Amb les parades protegides pels plàstics, les llibreries han esdevingut aixopluc –en espais com la Fnac, la Casa del Llibre, la Llibreria Finestres i la Laie, la tarda d'aquest dissabte pràcticament no s'hi podia entrar–, i la ciutadania ha demostrat un any més la tossuderia i les ganes de voler celebrar Sant Jordi plogui, nevi o pedregui. Després de dos anys amb distàncies físiques i la cautela obligada pel coronavirus, la diada del 2022 ha sigut la del retorn, amb unes ganes irrefrenables, a la normalitat.

El Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre calculen que la facturació d'aquest any se situa al voltant dels 22 milions d'euros i que s'ha venut 1,6 milions de llibres. Són xifres similars a les del 2019, tot i que el sector tenia l'esperança de superar-les. "Si no hi hagués hagut la tempesta, hauria sigut el Sant Jordi amb més vendes de la història, superant de llarg el 2019", diu Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre. Els pròxims dies s'encarregaran d'avaluar els danys als llibreters i editors ocasionats per la calamarsada, que ha afectat sobretot Barcelona, l'àrea metropolitana, el Garraf, el Maresme, el Tarragonès i les comarques gironines.

El dia s'ha aixecat ennuvolat, però des de primera hora del matí el passeig de Gràcia ja ha començat a rebre lectors matiners a la recerca de llibres. "Altres anys els matins són més tranquils, sobretot quan cau en dia laborable. Aquest cop hi havia moltes ganes de Sant Jordi, des de quarts de deu del matí ja hi havia gent fent cua per les firmes", explicava l'editor de Grup 62 Jordi Rourera. Riuades de gent desfilaven pel passeig de Gràcia amb els paraigües sota el braç i les jaquetes penjades del colze en un dia més d'estiu que de primavera. "Tenia nervis perquè no sabia quin temps faria i perquè tornar a les aglomeracions podia ser aclaparador per a alguns", deia l'editor de Periscopi, Aniol Rafel, mentre es treia el jersei a mig matí davant la calor que feia. Just després han aparegut les primeres gotes, que han desencadenat en una tempesta de trons i pedregada.

"Llum a la foscor!"

Dos carrers més avall, una cua llarguíssima esperava Carles Porta, que ha seguit firmant sota l'aiguat i ha quedat xop. "Llum a la foscor!", han exclamat els seus seguidors quan la pluja ha apaivagat i ha sortit el primer raig de sol –que ha merescut un fervorós aplaudiment–. "Ve molta gent amb molts llibres a veure'm, és molt bonic. L'eufòria és gran, em sap greu perquè no puc atendre a tothom", deia Porta, sense deixar de representar la coreografia salutació-firma-selfie. També han resistit amb obstinació els seguidors de Tamara Gorro, Joana Marcús, Empar Moliner, Toni Cruanyes, Manel Alías i Ángel Martín, que han competit amb les cues més voluminoses de la jornada. L'aiguat ha deixat imatges curioses, com la dels llibreters forrant les taules dels llibres amb paper de film (ai, el planeta!) i retirant grapats de pedra de sobre una pila de llibres de Tomàs Molina.

Paradistes tapant llibres per la calamarsada durant Sant Jordi.

Al tram inicial de la superilla de Sant Jordi, al passeig de Gràcia amb Gran Via, és on la tempesta ha tingut més afectació. Les parades de La Central, la Llibreria Medios, Ferrándiz i una parada de l'Ajuntament han patit fortes ventades que han fet alçar les teles i les estructures, cosa que ha creat un efecte dominó. S'han tombat cinc parades, que han colpejat diverses persones, dues de les quals han estat ferides de caràcter lleu. Els paradistes han desmuntat per ordres de la Guàrdia Urbana, que ha precintat la zona. "Hauríem d'haver tingut un pla B i no el teníem. La majoria de carpes no estaven preparades i ha sigut perillós, perquè algunes han volat", ha dit l'encarregada de comunicació de la llibreria La Central, Núria Solsona. L'editorial Raig Verd ha hagut de plegar la parada per la tempesta: les taules se'ls han bolcat i s'han malmès prop de 700 llibres.

Un entusiasme fora mesura

A l'hora de dinar, la pregunta més repetida entre els escriptors era: "On t'ha enganxat, l'aiguat?" La pluja ha deixat anècdotes per una bona temporada, tot i que l'entusiasme i la il·lusió per Sant Jordi han passat per sobre del mal temps. "L'any passat tot estava molt pautat. Era un Sant Jordi per als militants, militants. Aquest any hem recuperat el contacte amb els lectors, i això és preciós", afirmava Martí Gironell. Pilarín Bayés conversava amb Àngel Casas a l'hora de dinar i lloava la paciència dels lectors. "Ha sigut un Sant Jordi com els d'abans. He firmat com una desesperada", deia la il·lustradora.

Qui probablement també tindrà cruiximents al canell aquest diumenge és Empar Moliner, que no ha parat de signar llibres en tot el dia. L'escriptora, flamant Premi Ramon Llull amb Benvolguda (Columna), s'ha convertit en l'autora més venuda de ficció en català. "Em sembla meravellós que un llibre sigui molt comprat, perquè se suposa que serà molt llegit", deia Moliner. La Vall de la Llum (Destino), de Toni Cruanyes, en què relata les memòries del seu avi i amb la qual va obtenir el premi Josep Pla, ha sigut el llibre més venut de no-ficció en català. En castellà, Roma soy yo (Ediciones B) de Santiago Posteguillo i El libro negro de las horas (Planeta) d'Eva García Saenz de Urturi han empatat en l'apartat de ficció, i Por si las voces vuelven (Planeta) d'Ángel Martín ha sigut el més venut en no-ficció.

Aprofitant Sant Jordi, el ministre espanyol de Cultura i Esports, Miquel Iceta, i el director de la Fira del Llibre de Frankfurt, Jürgen Boss, han compartit un esmorzar de treball per preparar la pròxima edició de la fira alemanya, en què Espanya serà el país convidat. “Estem molt contents i farem que hi estigui representada la literatura de totes les llengües d’Espanya, les oficials i d’altres com l’asturià i la llengua romaní”, ha dit Iceta. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha destacat l'entusiasme lector que s'ha respirat pels carrers: "Hi ha moltíssimes ganes, hi ha molta emoció", havia dit de bon matí.

stats