15/12/2022

La web que acabarà d'arruïnar l'educació arreu del món

2 min

BarcelonaChatGPT. Aquest és el nom d’una pàgina web que acabarà d’arruïnar l’estat actual de l’educació arreu del món on la gent tingui connexió a internet. Li fas una pregunta, que podria ser l’enunciat d’un examen de batxillerat o d’universitat, i en cosa de segons et dona una resposta moltes vegades satisfactòria. Un bon exemple (en català encara no funciona gaire; ho traduïm): "¿Creia en Déu, Spinoza?" Resposta de la intel·ligència artificial: "Sí, Baruch Spinoza creia en Déu, encara que la seva concepció de Déu era molt diferent de la de la majoria de les religions monoteistes tradicionals. Per a Spinoza, Déu era la naturalesa mateixa, i no un ésser personal que intervenia en el món". Molt correcte, certament. Però la màquina no sempre va igual de bé. Vam preguntar: "¿Tenia un paraigua, Einstein?" Llavors l’enginy va respondre: "No tenim informació sobre si Albert Einstein tenia paraigua o no". Resposta molt honesta, però imperdonable.

Einstein tenia dos paraigües: un a casa i un altre a l’oficina. Un dia que plovia molt i es disposava a sortir de la feina cap a casa sense agafar el paraigua, els seus col·legues li van dir: "Dr. Einstein, agafi el paraigua, que plou molt". I Einstein va respondre: "Mirin, no l’agafaré perquè si l’agafo me’l deixaré a casa, i llavors en tindré dos a casa i cap a la feina". Com que el savi pensava el mateix quan, sortint de casa, hauria hagut d’agafar el paraigua que hi tenia, sembla evident que mai no n’agafava cap, i, doncs, que sempre que plovia es mullava.

La resposta d’Einstein, tanmateix, és d’una lògica imbatible. Davant la possibilitat que li quedessin dos paraigües en un lloc i cap a l’altre, el millor era tenir-ne un a cada lloc i no tocar-los mai. Amb altres paraules: és la resposta d’un geni de les matemàtiques i de les lleis de la física i de la probabilitat.

Que aquest invent del ChatGPT no pugui respondre a una pregunta tan elemental demostra que els seus programadors han consultat moltes enciclopèdies i molts llibres, però han oblidat allò que les noves tecnologies menystindran sempre: les minúcies de la vida d’un home, el seu anecdotari, allò que dona humanitat –la ciència hi és per escreix– a tot ésser parlant.

Però aquest xat és el futur: tots els treballs de curs, a qualsevol nivell, que un estudiant hagi de fer, quedaran resolts en quatre o cinc segons, amb una precisió molt més gran que la que fins ara oferia Viquipèdia. Que Déu hi faci més que nosaltres: no el de Spinoza, el cristià.

stats