J.N.

El llibre independent s'instal·la a Besalú

El lema de la quarta edició del Liberisliber, la fira d'editorials independents de Besalú, que se celebra aquest cap de setmana, resumeix perfectament la seva voluntat: "Hi ha llibres fets per a un lector i lectors fets per a un llibre que mereixen totes les oportunitats del món de trobar-se". Miquel-Àngel Codes Luna, que n'és el director, va tenir el bon nas d'engegar un projecte anual -lluny de l'aparent centralitat barcelonina- a partir de la voluntat d'investigar tot un món que desconeixia, el de les petites editorials: "Un amic havia muntat un projecte editorial, Huacanamo, i em va caure a les mans un dels llibres que havia publicat, la poesia completa d'Alejandro Jodorowsky. Això va fer que em piqués la curiositat d'estirar el fil i descobrir si hi havia iniciatives similars".

El primer Liberisliber va comptar amb la participació de 15 editorials que publiquen en català i en castellà. N'hi havia de catalanes (Alrevés, Sajalín, Candaya, Montflorit) i de la resta d'Espanya (Satori, Del Planeta Rojo, Trashumantes). Tres anys després, ja són 35 les editorials que ocuparan el Prat de Sant Pere de Besalú. Hi ha una presència majoritària de projectes catalans (29) i actualment el percentatge d'editorials que publiquen en llengua catalana amb presència a la fira ja és del 65%. "Estem fent realitat la intenció inicial, que era que vinguessin editorials heterodoxes que construeixen catàlegs de referència", diu Codes abans d'esmentar tres de les tendències d'aquest últim any: l'augment de la presència del català, de la poesia i dels llibres amb missatge combatiu.

Entre les editorials presents en aquesta quarta edició hi ha 3i4, Adesiara, Artefakte, Base, Labreu, Lapislàtzuli, Llibres del Segle, Males Herbes, Edicions del Periscopi, Raig Verd i Tigre de Paper. "En aquests quatre anys hem vist que l'heterogeneïtat és un valor en alça. Crec que és el camí -aventura el director-. Actualment és tan difícil vendre el que sigui que has d'intentar anar més enllà del mercantilisme i vendre una experiència".

La més important d'Espanya

En només quatre edicions, Liberisliber ja és "la fira presencial d'editorials independents més important de tot Espanya", recorda Codes. L'única iniciativa similar, el Flic! de Santander, no demana que els editors gestionin les seves pròpies parades. "El contacte entre l'editor i el lector és fonamental perquè aquest últim prengui consciència de la unicitat de cada projecte", continua el director. A més de la participació dels editors, el Liberisliber presenta una interessant programació durant tot el cap de setmana. Entre la trentena d'activitats repartides per diversos estands del Prat de Sant Pere hi ha una competició de glosa catalana (dissabte, 13 h), la presentació del poemari Afamats , d'Ester Andorrà (dissabte, 17.30 h), una taula rodona entre editors i llibreters independents (diumenge, 10.30 h), la doble presentació d'Adrià Pujol Cruells, que ha publicat Escafarlata d'Empordà i Alteracions (diumenge, 17.30 h), i un concert a càrrec de l'Orchestra Fireluche amb la col·laboració de Pau Riba (diumenge, 19 h). Durant el Liberisliber se sabrà també quin llibre guanya el premi de la fira. L'any passat van compartir el guardó Saviesa grega arcaica (Adesiara) i M'agrada , d'Amanda Mikhalopulu, publicat per Raig Verd.