Reportatge
Llegim 27/10/2012

Toni Sala: "Si vas fugint, és probable que et trobis l'abisme"

L'escriptor entra al catàleg d’Empúries amb ‘Provisionalitat’, format per un parell de relats llargs intensos. A més, recopila a ‘Notes sobre literatura’ una vintena llarga d’assaigs en què rellegeix la tradició literària catalana, de Narcís Oller fins a Baltasar Porcel i Perejaume

Jordi Nopca
2 min
Toni Sala

Barcelona“Quan escrius, tot el que fas té un lligam, inevitablement – diu Toni Sala–. Mai no m’he sentit a fora ni a dins de la ficció. Em costa molt distingir entre gèneres”. L’escriptor és motiu d’actualitat per partida doble: d’una banda, publica dos relats llargs, 'Provisionalitat'; de l’altra, a 'Notes sobre literatura' recull textos espigolats de pròlegs, conferències, articles i fins i tot entrades al seu blog, centrats en l’obra d’escriptors catalans del segle XIX i XX o en l’anàlisi d’aspectes concrets com l’exili i la relació entre autor i lector.

El narrador d’“El cotxe”, la primera de les narracions, es diu Toni, com el de 'Pere Marín', i després d’una visita al cementiri de Verges per veure el nínxol dels avis comença a rememorar una història d’amor que va viure vint anys enrere amb una noia, quan tots dos estudiaven a la universitat i anaven covant el desig “als passadissos i les classes tedioses”.

'Provisionalitat', la segona i més llarga de les narracions –pràcticament arriba al centenar de pàgines– presenta una parella que poc després de celebrar les noces d’or ha de baixar del núvol plàcid de la primera vellesa. La dona perd el coneixement durant el viatge en globus que escenificava els cinquanta anys de matrimoni i és ingressada a l’hospital Trueta de Girona, on després de diverses proves i anàlisis rep un diagnòstic greu.

“Aquesta narració comparteix amb ‘El cotxe’ l’acceptació de la provisionalitat –raona Sala–. Als personatges els toca assumir-la i posicionar-s’hi: admetre el canvi com a cosa bona o dolenta. Paradoxalment, la provisionalitat la tornes perpètua”.

Podeu llegir el reportatge a l'Ara Premium

stats