ARA Llegim
Llegim 17/04/2013

El món de les lletres tarragonines reivindica el paper de la literatura enmig del "desconcert" actual

L'Ajuntament de Tarragona avança la recepció literària a escriptors, llibreters i editors que fins ara es feia només per Sant Jordi

Acn
2 min
La Casa Canals de Tarragona s'ha avançat a la diada

TarragonaEl món de les lletres tarragonines s'ha citat aquest dimarts a la Casa Canals de Tarragona en la recepció literària organitzada per l'Ajuntament amb motiu de Sant Jordi. En l'acte, que s'ha celebrat una setmana abans de la data, s'ha fet balanç de l'any literari al territori. El crític i novel·lista Xulio Ricardo Trigo i el periodista i escriptor Toni Orensanz han destacat la bona salut de la literatura tarragonina i catalana, malgrat la "incertesa" i el "desconcert" que planen en tots els àmbits. La polarització de les empreses editorials, la pirateria a través d'internet i la necessitat de fixar un model de negoci clar són algunes de les qüestions que han posat damunt la taula. El novel·lista Xulio Ricardo Trigo ha estat l'encarregat de valorar l'any literari, del qual ha destacat les obres de Jordi Coca, Núria Esponellà, Coia Valls o Francesc Valls-Calçada. Segons el crític gallec, Tarragona està fent les coses "molt bé" en aquest àmbit i ha citat l'exemple del suport que ofereix a les traduccions amb el premi Jaume Vidal Alcover, que ha qualificat d'essencial per tal d'accedir "a altres literatures en la nostra llengua".

Trigo ha subratllat la bona qualitat de la literatura que s'està fent al territori, però ha lamentat la "polarització" de les firmes editorials. Les empreses que han sobreviscut o bé són molt grans o són massa petites, ha dit, fet que dóna pas a la desaparició de les editorials de mida mitjana. "Hi ha llibres molt interessants d'editorials molt petites i amb una distribució molt limitada que pot fer que sigui molt difícil trobar el llibre que desitges".

Menys literatura als mitjans

El novel·lista creu que la forta crisi del sector s'explica per la davallada en la venda de llibres, pel fet que els mitjans cada cop tracten menys de literatura o perquè gran part de la producció es filtra a internet. Malgrat això, considera que la xarxa suposa un nou camí per obtenir més difusió i internacionalització, així com una relació "més fàcil" entre escriptors i lectors. Uns lectors que, malgrat la duresa del moment, mantenen una "necessitat d'evadir-se amb la ficció, la literatura o el cinema".

L'escriptor i periodista Toni Orensanz s'ha mostrat més escèptic amb el context social i polític actual, on regna un "desconcert" a tots els nivells. "Hem de reconèixer que estem tots una mica perduts", ha etzibat. Orensanz ha lamentat que la "pirateria" pot fer que es passi de ser "un sector que tradicionalment ha estat mal pagat a un sector en què ja no calgui ni pagar". Això ha de fer "retornar al punt de partida" el sector, a "tornar a escriure des de la llibertat personal, sigui quina sigui la plataforma, perquè seguim necessitant de la lletra i de la literatura", ha exclamat.

El periodista i escriptor falsetà ha insistit que el món de la literatura, com la resta, es troba immers en una transformació, on les velles eines queden antigues, "ens queden a les mans", i les noves "encara no sabem com funcionen, com són o quin model de negoci hi ha al darrere". Orensanz reconeix que el model clàssic de llibre s'està "estroncant", però creu que el llibre electrònic tampoc no emergeix amb la força esperada. "En un moment de desconcert hem de plantejar-nos com fem les coses, per què les fem i quin model de negoci hem d'establir de cara al futur", ha insistit.

stats