ARA Llegim
Llegim 08/10/2014

11 noms que sonen per al Nobel de literatura

Aquest 2014 són tres els noms que encapçalen les llistes de les cases d'apostes: el japonès Haruki Murakami, el kenià Ngugi wa Thiong'o i la bielorussa Svetlana Aleksievitx

Jordi Nopca
3 min

BarcelonaDijous 9 d'octubre, a les 13 h, la incògnita sobre quin autor guanyarà el premi Nobel de literatura quedarà resolta. Les especulacions continuen, de moment, i en cases d'apostes com la britànica Ladbrokes el possible triumvirat guanyador oscil·la entre el japonès Haruki Murakami, el kenià Ngugi wa Thiong'o i la bielorussa Svetlana Aleksievitx. El total d'aspirants al guardó suec és de 210, aquest 2014.

1. Haruki Murakami (Kyoto, 1949). És un dels autors més populars de la literatura japonesa contemporània, amb novel·les com 'Tòquio Blues', 'Kafka a la platja' i '1Q84'. Empúries i Tusquets n'acaben de publicar 'Underground', sobre els atacs amb gas sarín al metro de Tòquio.

2. Ngugi wa Thiong'o (Kamiriithu, 1938). L'escriptor kenià ha escrit novel·les, obres de teatre, llibres de narracions i assajos. Va començar escrivint en anglès, però actualment la seva llengua d'expressió literària és el gikuiu. No el trobem en català, però sí en castellà: Alfaguara en va publicar 'El brujo del cuervo' el 2008.

3. Svetlana Aleksievitx (Stanislav, 1948). Les novel·les de la bielorussa són frescos col·lectius que expliquen les vicissituds del seu país des de la Segona Guerra Mundial fins al present. L'únic llibre que se n'ha traduït és 'Voces de Chernóbil' (1997).

4. Adonis (Al Qassabin, 1930). El poeta siri fa anys que sona a les travesses del Nobel. Des de fa uns anys alguns dels seus poemaris han estat traduïts al castellà, entre els quals hi ha 'Historia desgarrándose en cuerpo de mujer' (Huerga & Fierro) i 'Epitafio para Nueva York' (Nórdica).

5. Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 1945). Apareix per primera vegada com a candidat al Nobel. És un dels novel·listes francesos més importants de les últimes quatre dècades, amb títols com 'Carrer de les botigues fosques', 'En el cafè de la joventut perduda' i les recents 'L'horitzó' i 'L'herba de les nits', totes publicades a Proa.

6. Adam Zagajewski (Lvov, 1945). El poeta polonès, autor de 'Terra de foc' i 'Mano invisible', publicats respectivament per Quaderns Crema i Acantilado, fa anys que es troba entre les llistes dels possibles guanyadors. En cas que guanyés, una de les primeres ciutats que visitaria seria Barcelona, perquè dilluns 13 d'octubre té un recital a l'Arts Santa Mònica.

7. Thomas Pynchon (Long Island, 1937). Novel·lista de culte nord-americà, autor de 'Vineland', 'El arco iris de la gravedad' –totes dues a Tusquets– i les recents 'Contra el dia' i 'Vici inherent' –publicades per Amsterdam–, Pynchon no ha fet mai cap aparició pública. Si guanyés el Nobel, trencaria aquesta rutina?

8. Milan Kundera (Brno, 1929). L'escriptor d'origen txec –que viu a França i escriu en francès des de fa dues dècades– és molt conegut gràcies a novel·les com 'La insuportable lleugeresa de l'ésser', 'La broma' i 'La immortalitat'. Acaba de publicar 'La festa de la insignificança', primer retorn a la ficció des del 2000.

9. Nawal el Saadawi (Kafr Tahla, 1931). Escriptora, metgessa i activista feminista egípcia, ha publicat novel·les com 'Memòries d'una doctora' (Albí) i 'La dona que buscava' (Proa). L'any 2003 fou guardonada per la Generalitat de Catalunya amb el Premi Internacional Catalunya.

10. Péter Nádas (Budapest, 1942). Novel·lista, assagista i autor de llibres de relats, l'hongarès ha guanyat una vintena de premis europeus des que publiqués 'El fin de una historia de familia' el 1977.

11. Peter Handke (Griffen, 1942). El prolífic novel·lista, assagista i dramaturg austríac és un dels noms de prestigi de la literatura europea dels últims 40 anys. Entre la seva obra destaquen 'La por del porter davant del penalty', 'Cavalcada sobre el llac de Constança', 'Benvinguda al consell d'administració' i la recent 'La gran caiguda', que acaba de publicar Raig Verd en català.

stats