Literatura
Llegim 01/07/2015

El Palau Robert dedicarà una exposició a Baltasar Porcel

Comissariada per Julià Guillamon, 'Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món' es podrà veure a partir del novembre i fins al febrer del 2016. El juny de l'any que ve es podrà visitar al CaixaForum de Palma de Mallorca

Jordi Nopca
2 min
Baltasar Porcel, fotografiat l'any 2007 / FRANCESC MELCION

BarcelonaCoincidint amb el sisè aniversari de la mort de Baltasar Porcel, el Departament de Cultura de la Generalitat ha presentat oficialment el Fons Baltasar Porcel de l'Arxiu Nacional de Catalunya –tot i que hi està dipositat des de l'octubre del 2013– i ha donat a conèixer els detalls d'una exposició que repassarà la trajectòria de l'escriptor, periodista i columnista, nascut a Andratx el 1937 i mort a Barcelona el 2009.

"Porcel és un escriptor extraordinari per fer-ne una exposició –assegurava aquest dimecres Julià Guillamon, comissari de la mostra–. Treballant-hi he anat descobrint aspectes que apareixen a la seva obra i que m'han portat cap a camins insospitats, com ara que el contraban era una manera de viure a Andratx i que va haver-hi una comunitat de 700 andritxols que van marxar a pescar esponges al poble de Batabanó, a Cuba". Guillamon dividirà la mostra en tres episodis: "El primer és el mite d'Andratx, on ens aproximarem a la barreja d'història, narració i paisatge que surt a les novel·les de joventut de Porcel –recorda–. La segona la dediquem a la vinguda de Porcel a Barcelona, on va desenvolupar una fascinant carrera periodística, amb entrevistes en profunditat per a 'Destino' i 'Serra d'or' i amb grans reportatges, com la cobertura de la Guerra dels Sis Dies el 1967 amb el fotògraf Toni Catany". Hi haurà un últim apartat, que arrencarà amb 'El divorci de Berta Barca' (1989): "Arran de la vinculació amb el món empresarial i polític, Porcel va començar un cicle de novel·les on va explicar la Catalunya del moment, on trobem des de l'expresident Jordi Pujol a periodistes, empresaris i fins i tot gent a qui se li enfonsa la casa al Carmel".

L'exposició –que està organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes– es podrà veure a partir del novembre i fins al febrer del 2016. El juny de l'any que ve es podrà visitar al CaixaForum de Palma de Mallorca.

Manuscrits, articles i correspondència

Pel que fa al Fons Baltasar Porcel de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada va explicar-ne la composició: "D'una banda hi ha el llegat literari, integrat per galerades i manuscrits dels seus llibres, també hi ha les col·laboracions periodístiques i una important part epistolar, que Porcel va mantenir durant anys amb personalitats de l'àmbit cultural, espanyol i internacional. També se'ns ha entregat material relacionat amb la seva activitat sociopolítica, des de documents vinculats a l'Institut Català de la Mediterrània [ara Institut Europeu de la Mediterrània] fins a material relacionat amb les seves relacions amb la casa reial".

stats