08/05/2015

“No t’imagines com de ràpida és la fibra òptica”

2 min

La frase del títol conté un error que cada dia trobo més sovint. És un tipus de frase que els manuals de català solen incloure al capítol dedicat a evitar el lo neutre, perquè el seu equivalent en castellà, que el català sovint calca, és “ No te imaginas lo rápida que es...

Com que a la construcció amb lo (de la qual molts parlants, inconscientment, parteixen) l’adjectiu ( rápida ) va abans que el verb ( es ), alguns usuaris mantenen aquest ordre en la construcció amb com, i incorren així en un calc més dissimulat però també inadmissible. La frase correcta és “No t’imagines com és de ràpida...”, i la manera més neutra i habitual de dir-ho “No t’imagines que ràpida que és...”

Però no és aquest l’únic error que se sol cometre en aquest tipus d’estructures exclamatives. En un cas clar d’ultracorrecció, cada dia llegim més “com n’és de ràpid, bo, llest, etc.” en lloc del correcte “com és de ràpid, bo, llest, etc.”; i no em sorprendria que algun lector defensés a capa i espasa que la forma amb en és la més genuïna i ja la deia la seva àvia. L’origen de la ultracorrecció és que també existeixen construccions amb que o si en les quals sí que és del tot obligatori aquest en : “si n’és de ràpid”, “que n’és de ràpid”.

Ara bé, la cosa no s’acaba aquí perquè, normativament, hauríem d’haver escrit “si n’és, de ràpid” i “que n’és, de ràpid”. Tant l’IEC com lingüistes de prestigi diuen que la coma és aquí obligatòria i que l’adjectiu precedit de de està desplaçat a la dreta. I, tanmateix, al castellà-català de l’Optimot hi podem llegir “Que n’és de bona, aquesta sopa”.

Fa llum sobre el tema l’article del lingüista Xavier Villalba “Dos tipus d’oracions exclamatives en català”, publicat a Els Marges (2002). Villalba afirma, basant-se en arguments massa tècnics per resumir-los aquí, que “Que n’és de bona, aquesta sopa” s’ha d’analitzar igual que “Com és de car, aquest vi”; i que, en cap de les dues frases, no hi ha cap adjectiu desplaçat. Ho avalaria el fet que s’entonen de manera idèntica.

stats