ARA Llegim
Llegim13/11/2012

Valls dedica les jornades Narcís Oller a 'La febre d'or'

El dia 16, 17 i 18 de novembre l'escriptor serà homenatjat a partir de conferències, projeccions i la presentació de la nova edició de la novel·la més ambiciosa de l'autor, feta per Cossetània

Ara

BarcelonaLes Jornades Narcís Oller, que organitza la Societat Narcís Oller, comencen aquest divendres dia 16 a les 20h amb la projecció de la primera i la segona part de la pel·lícula 'La febre d'or', i continuaran el dia 17, a les 10.15h, amb la conferència de Francesc Cabana, advocat i historiador de l'economia catalana, 'La febre d'or. Una novel·la històrica actual'. A les 12h, Josep Maria Terricabras, doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació, oferirà la ponència 'La febre d'or: ètica i moral de l'especulació', i a les 16.30h, Pere Gabriel Sirvent, catedràtic d'Història Contemporània, parlarà sobre 'Febres d'or i febres de paper. Burgesies i món del treball a Catalunya el darrer quart de segle XIX'. A les 19h es projectarà la tercera part de la pel·lícula 'La febre d'or'. Tots els actes, excepte la ruta 'La febre d'or' del 18 de novembre, tindran lloc a l'Institut d'Estudis Vallencs.

Una reedició pertinent

'La febre d'or', nou volum de la col·lecció Biblioteca Narcís Oller, es presentarà dissabte 17 de novembre, a les 18h, a l'Institut d'Estudis Vallencs, en un acte que anirà a càrrec del doctor en filologia catalana Josep Maria Domingo. L'editor de l'obra en aquesta ocasió, Roger Roig, destaca que 'La febre d'or' avui és un llibre plenament actual: "120 anys després de la seva publicació, trobem que aquesta obra d'Oller torna a ser vigent, perquè parla sobre la Borsa i sobre els problemes econòmics i socials a partir d'una crisi." Per Roig és important, també, la nova edició de 'La febre d'or' ara en un sol volum, que ja aplega la primera i la segona part de l'obra. 'La febre d'or', que aparegué en tres volums entre els anys 1890 i 1892, és la novel·la més extensa i ambiciosa de Narcís Oller. El tema bàsic és, un cop més, l'obsessió pel diner, centrada en la figura del nou ric que genera l'economia especulativa. A més dels sotracs de la Borsa, l'autor hi retrata la Barcelona de finals del segle XIX i converteix en protagonista el progrés, a través del projecte del ferrocarril de Vilaniu. En aquesta novel·la, Narcís Oller assoleix el ple domini de les tècniques realistes.