Nit de Santa Llúcia
Llegim 14/12/2012

"Ens cal resistir i avançar a la vegada": el discurs de Muriel Casals a la Nit de Santa Llúcia, en deu frases

La presidenta d'Òmnium Cultural reclama un nou Estat per poder garantir el futur de la cultura catalana durant la Festa de les Lletres Catalanes

Ara
2 min
Muriel Casals a als Premis de la Nit de Santa Llúcia / DJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha reclamat un nou Estat en el seu discurs d'entrega de premis de la 62a Nit de Santa Llúcia. Casals ha aprofitat la gran Festa de les Lletres Catalanes per reivindicar la importància de la cultura catalana per sobre de qualsevol legislació i normativa. En opinió de Casals, ara "és hora de resistir i plantar cara" als atacs del govern espanyol, i ha posat com a exemple l'avantprojecte de la llei Wert d'educació. El discurs també ha tingut un record per a Andreu Alfaro.

1. "La proposta de llei Wert deixa ben clar que encara ens toca fer feina de resistència, malgrat que som al segle XXI i que vivim, teòricament, en una democràcia".

2. "Precisament ara, que hem viscut el període més llarg de govern autonòmic dins d’una Espanya democràtica, hem arribat a la conclusió que dins d’aquest Estat no hi ha lloc per a nosaltres si volem viure com a catalans".

3. "Ens cal resistir i avançar a la vegada, sense deixar-nos vinclar pel pessimisme, sense permetre que ens cansin ni que ens desesperin. La lluita per la llibertat té molts fronts, no podem deixar-ne cap d’obert. Per sort, tenim una cultura forta, rica i excel·lent que ens fa tenir més confiança en nosaltres mateixos".

4. "Ara patim un triple repte: l'espoli fiscal, la crisi econòmica i el canvi en les formes i usos culturals. En aquest sentit sabem que ens cal imaginar més enllà de les subvencions i dels circuits tradicionals del consum; som conscients que la creativitat del país n'assegura el futur".

5. "No us estranyi que a Òmnium Cultural parlem de la necessitat que el nostre Govern sigui qui ha de recaptar els impostos generats per l'esforç de tots els qui treballem a Catalunya. Es perquè sabem que la batalla per la independència econòmica és la batalla per la independència cultural, perquè tot va junt".

6. "Som un país perquè tenim una llengua que serveix per a la ciència, la literatura, la filosofia, els mitjans de comunicació i l'entreteniment. Una llengua i una cultura que en àmbits com internet i les xarxes socials es troben a un bon nivell, però que necessiten millorar, necessiten ser més competitives en altres sectors, com el cinema i els videojocs".

7. "La cultura catalana és una part de la cultura europea i això no depèn de cap legislació ni de cap normativa: és un fet històric i un fet ben viu, sustentat en els creadors i en el públic, en el prestigi i en la capacitat de dialogar amb la resta del món".

8. "Hem iniciat el camí cap a la sobirania plena, no hi haurà marxa enrere. Tindrem dificultats, ho sabem; haurem de treballar de valent, hi estem disposats; ens caldrà convèncer molts catalans que encara dubten, però ens en sortirem".

9. "Res no serà fàcil, ens atacaran, ens voldran enfonsar moralment. Però Òmnium Cultural sap per experiència què significa venir de temps molt pitjors".

10. "La voluntat de construir el propi país i de fer-ho carregats d’il·lusió és una força que res no pot aturar. Som molts els qui ho volem, el futur és nostre".

stats