Obituari
Llegim 18/01/2017

Mor l'escriptor i professor Maurici Pla als 57 anys

Entre els seus llibres destaquen 'L'alquímia del mercat d'alquímies' i 'Dissabte a les fosques'

2 min
L'escriptor i professor Maurici Pla

BarcelonaL’any 2011, Maurici Pla –mort aquest dimarts als 57 anys– tornava a estar d’actualitat editorial gràcies a l’excel·lent novel·la 'L’alquímia del mercat d’alquímies', que va publicar Quaderns Crema, igual que la resta de la seva obra literària. Feia dotze anys que no publicava ficció. Va ser un retorn que va tenir una acollida discreta tot i tractar-se d’una faula pertorbadora –molt ben escrita– en què explorava la mercantilització de les relacions humanes a partir de la recerca d’un dibuix de Paul Klee per part de l’administrador d’un museu d’art. La novel·la estava impregnada d’ironia i desengany, on les situacions hilarants eren combinades hàbilment amb les observacions crítiques de l’autor.

Pla era professor del departament de Teoria i Història de l’Arquitectura de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura des de l’any 2001. Nascut a Barcelona el 1959, va compaginar la docència i la pintura amb la creació literària. El seu debut va arribar l’any 1997 amb 'A favor del suspens', recull de narracions en què feia una mirada original i desmitificadora a la infantesa. Després d’aquest primer llibre va publicar la novel·la 'Dissabte a les fosques' (1999), on es fixava en una setmana decisiva en la vida del pintor Gabriel, obsedit per la creació artística però també amb guanyar-se una dona impossible. Aquí va començar un llarg silenci en el camp de la ficció fins a 'L'alquímia del mercat d’alquímies', trencat únicament per 'Sobre la imaginació analògica' (2003), on estudiava tres poètiques radicals de la literatura francesa, les de Lautréamont, Breton i Raymond Roussel.

La desaparició prematura de Pla estronca una carrera literària sòlida i encara prometedora, massa poc coneguda pel lector corrent, que es va complementar amb traduccions de Georges Perec ('Tentativa de agotamiento de un lugar parisino', Gustavo Gili, 2012) i assajos com 'Catalunya, guia d'arquitectura moderna' (Triangle postals, 2007) i 'La arquitectura a través del lenguaje' (Gustavo Gili, 2006).

stats