1 de gener del 2016: el 'Mein Kampf' passa a domini públic
Avui a les 12 de la nit, 70 anys després de la mort de Hitler, s'allibera el 'copyright' del llibre, que ostenta l'estat de Baviera des del 1948
BarcelonaSi en la majoria dels casos el pas del temps és un aliat de l'oblit, l'excepció la constitueixen les obres d'art i els seus drets legals, que queden lliures al cap d'un temps de la mort del seus autors. Un dels casos en què l'expiració del 'copyright' pot aixecar més polseguera és el del llibre 'La meva lluita' ('Mein Kampf'), d'Adolf Hitler. A partir d'aquest 31 de desembre de 2015, quan se superaran els 70 anys de la mort del dictador, el llibre serà de domini públic i perd la protecció a què l'estat de Baviera l'havia sotmès des de l'adquisició dels drets el 1948.
El compte enrere, com passa amb totes les obres subjectes a drets d'autor, s'inicià a partir de la mort del dictador, i no de la data de publicació del llibre. El període de temps oscil·la en funció dels països on s'aplica, amb un mínim de 50 anys transcorreguts des de la mort de l'autor. En el cas del dret europeu –i, per tant, també a Alemanya– s'amplia fins als 70 anys. Hitler es va suïcidar la primavera del 1945 i per tant el 'copyright' desapareixerà l'últim dia del 70è aniversari de la mort del dictador.
Què suposarà això? Els llibres de domini públic poden ser consultats íntegrament de forma lliure. Ara bé, no se'n permetrà la reproducció ni la difusió si l'obra incita a l'odi racial, tal com estipula la llei alemanya. A 'La meva lluita', que Hitler va escriure a la presó, s'hi combina l'autobiografia del dictador amb els fonaments ideològics del nazisme. La primera publicació del Mein Kampf als anys 20 va rebre unes crítiques terribles. Una ressenya de l'època destacava que hi havia "lleugers dubtes sobre si el seny de l'autor es mantenia intacte". Durant el nazisme, però, l'estat va promocionar-ne la lectura i fins i tot s'entregava com a regal de noces.
Canvis de ruta de l'administració bavaresa
El govern alemany ha intentat frenar la 'popularitat' tardana del llibre. El Codi Penal inclou un apartat on es castiga amb pena de presó la incitació a l'odi racial i es prohibeixen escrits que, com 'La meva lluita', puguin ser utilitzats per difondre els ideals del nacionalsocialisme.
Amb aquest argument s'han emprès accions legals en contra de qualsevol que publiqués el llibre pel seu compte, com va passar amb la revista 'Zeitungszeugen'. El febrer del 2012, el Tribunal de Munic va prohibir la venda d'un exemplar que contenia cites i fragments de l'obra. "Tothom considera el llibre com una mena de bíblia diabòlica nazi, però quasi ningú l'ha llegit i, per tant, no saben que és un treball confús i de pèssima qualitat d'una ment totalment retorçada", va argumentar el seu editor, Peter McGee, mentre avançava que estudiaria altres vies per fer possible la publicació de cites de l'obra.
Poc després, però, a l'abril, avançant-se a l'abisme que s'obria amb la pèrdua dels drets de l'obra, Baviera va començar a plantejar-se la possibilitat de publicar el llibre. "Hem pensat de fer una còpia per a les escoles. No seria el llibre sencer, sinó passatges presentats de forma particularment didàctica perquè es puguin fer servir a classe, això és concebible", va declarar Thomas Neumann, portaveu del ministeri bavarès de Finances.
Aquesta decisió es va transformar en el que seria una nova edició del llibre, acompanyada de crítiques i comentaris. Posteriorment, el mateix govern, impulsor del projecte, tornaria a prohibir-lo per incitació a l'odi racial, de manera que el llibre de nou va quedar en mans d'internet i el mercat negre, i es va desacreditar un projecte que ells mateixos havien subvencionat. Finalment, el ministre de Finances d'Alemanya, Markus Söder, va anunciar la decisió de publicar 'La meva lluita' a partir del 2015 amb la finalitat de desmitificar el llibre, en una nova edició que inclouria àmplies crítiques i ressenyes sobre l'obra a càrrec d'experts de l'Institut d'Història Recent de Munic (IFZ). Aquesta edició crítica té unes 2.000 pàgines.
En castellà sortirà una edició crítica el 19 de gener i es titularà 'Mi lucha. La historia del libro que marcó el siglo XX', de Sven Felix Kellerhoff (Crítica).
Es pot llegir 'Mein Kampf'?
La situació legal de 'La meva lluita' és complexa i diferent en funció dels països. Malgrat que hi ha moltes persones que pensen que n'està prohibida la compra per internet, no és il·legal la seva edició a Espanya, l'Argentina o França, des d'on després es pot exportar a qualsevol altre país. Tampoc ho és la venda dels exemplars editats abans de la II Guerra Mundial, mentre que sí que ho és l'edició i venda d'exemplars publicats amb posterioritat. "Això que el llibre està tancat a l'armari dels textos prohibits no és correcte", afirma el subdirector de l'IFZ Magnus Brechkten. "El llibre és accessible. Se'n van imprimir més de 12 milions d'exemplars a Alemanya i molts encara es poden comprar a les llibreries de vell. A més, el llibre es pot descarregar d'internet i els drets per a les traduccions a l'anglès es van vendre als anys 30, així que n'hi ha moltes edicions estrangeres disponibles".
Tampoc se'n va poder frenar la difusió a països com els Estats Units i el Regne Unit. Després que el llibre es convertís en un èxit a Alemanya, l'editorial Eher en va vendre els drets a editorials dels dos països. Una d'elles va ser Random House, que encara ara continua venent al voltant d'uns 3.000 exemplars de 'La meva lluita' al Regne Unit cada any.
A Alemanya, malgrat el control que han exercit les institucions, la realitat és que el seu trànsit per internet és constant i difícil de controlar. Fins al 1945 es calcula que van ser publicades al voltant de 10 milions de còpies només al país, acció impulsada, en part, per l'Estat, que va convertir el llibre en el seu regal de noces per a totes les parelles alemanyes. A la resta del món se'n van publicar més de 50 milions d'exemplars.
Avui, l'interès no ha decaigut. Dues còpies signades per Hitler es van vendre al febrer a subhasta per 47.000 euros. Tot i que no hi ha xifres actualitzades del nombre de còpies venudes, es considera un 'bestseller' que gràcies a la privacitat que dóna la compra 'online' i als baixos preus pot haver atret nous lectors curiosos. A Amazon es pot trobar l'edició digital del llibre, en un clic, per 4 euros.