08/06/2013

Manuel Vicent

2 min

Auditori de la Biblioteca Fort Pienc ple fins dalt per escoltar Manuel Vicent. Hi presenta la novel·la El azar de la mujer rubia (Alfaguara), una obra sobre els miracles i les misèries de la Transició. La seva conferència és una joia d'entreteniment i anècdotes de murri. Entre les moltes personalitats a qui va fer desfilar, em quedo amb el rei Joan Carles.

Vicent va conèixer el rei a la gala del premi Cervantes del 1985. Va ser a través de Jesús Aguirre, l'últim duc d'Alba, sacerdot jesuïta i director de Taurus. Aguirre volia que Vicent fos el seu biògraf -al final va escriure'n la novel·la Aguirre, el magnífico - i en aquella vetllada el duc d'Alba va presentar l'escriptor al rei així: "Majestad, le presento a Manuel Vicent, mi biógrafo ". El rei va respondre: " Coño, Jesús, pues como lo cuente todo, vas aviado ". Vicent explica que en aquell moment va aparèixer una cambrera "vestida de lagarterana " que els va oferir uns xoriços. Ell no en va tastar, però sí que ho van fer el duc d'Alba i el rei. Vicent ho descriu a Aguirre... , fins i tot la baveta de plaer porcí que baixava pel coll del rei. El que no explica és la trobada amb Torrente Ballester -el premiat- i Aguirre. " Hombre, Gonzalo, no nos veíamos desde lo del milagro ". Aquest miracle el va descobrir anys més tard per la filla de Juan García-Hortelano. En una reunió de la generació del 36 a casa de Torrente Ballester, mentre la dona d'ell feinejava, va descobrir sota el llit del fill dos canelobres i una copa amb hòsties. Els escriptors presents, Cela inclòs, van creure que es tractava d'un miracle i es van agenollar davant del llit per resar. Després van trucar a Aguirre -que encara era sacerdot- per combregar.

Vicent va coincidir amb el rei una altra vegada. Va cancel·lar un viatge a Tenerife per assistir a una reunió d'intel·lectuals amb el monarca. Joan Carles I el va amonestar: " Manolo, joder, ¿cómo dejas de ir a Tenerife para venir a esto? " Vicent ho va trobar divertit i li va dir: " Majestad, luego voy al Gijón, ¿puedo contar lo que me ha dicho? " El rei no va entendre que parlava del Cafè Gijón de Madrid: " ¿Pero por qué has de ir a Gijón a contar esto? "

stats