Fires literàries
Llegim 07/05/2013

Móra d'Ebre vol ser de nou "l'epicentre de la literatura" amb les fires Litterarum i la del Llibre Ebrenc

La sisena edició de Litterarum comptarà amb una tretzena d'espectacles literaris en diversos espais de la vila

Acn
3 min
Presentació del sisè Litterarum

BarcelonaMóra d'Ebre es vol tornar a convertir en "l'epicentre de la literatura" el cap de setmana del 31 de maig, 1 i 2 de juny amb les dues fires paral·leles que se celebren al municipi: la sisena fira d'espectacles literaris Litterarum i la desena fira del Llibre Ebrenc. Litterarum comptarà amb 13 espectacles literaris en diversos espais del municipi i activitats professionals. La literatura estarà present en muntatges de teatre, concerts musicals, audiovisuals i recitals poètics. Una de les novetats d'aquesta edició és crear un espai per als més petits per apropar-los també la literatura amb contacontes o amb foment de la lectura.

Des del 31 de maig fins el 2 de juny es podran veure espectacles de titelles i contacontes com 'Les veus del carrer' d'Albert Estengre i 'Els Contes de la Mercè' d'Engruna Teatre o concerts com els de Meritxell Gené amb textos de Màrius Torres; el de Lo Gitano Blanc, amb textos d'Andreu Carranza, Artur Bladé i Gerard Vergés, o el de Bertomeu amb textos de Vicent Andrés Estellés. També s'han programat, entre d'altres, actuacions teatrals com 'Lluna d'estiu' del Teatre de Butxaca, 'Obra Mestra' de Tresatre amb textos de Joanot Martorell, Àngel Guimerà i Emili Teixidor i 'Olor de gas' de Teatre de l'Aurora.

Litterarum també aposta per muntatges de contes i poesia ('Un raspall i altres animals' de clarART Espectacles); una performance de poesia i música ('Recitals a domicili' de Dites i Sopades); un muntatge que mescla audiovisuals, música i cant ('Plors i violes de l'Ebre', d'Albert i la banda dels 13) i un altre de dansa i videoprojecció ('L'ull del recolector' de Moviment Lantana). Tancarà la sisena edició de la fira, Rosa Pou que presenta el seu primer disc en solitari 'Entre monosíl·labs'.

Els criteris de programació, ha desgranat Albert Pujol, director de Litterarum i de la Fira del Llibre Ebrenc, són que faran espectacles de tot l'àmbit de parla de catalana i d'escriptors clàssics i també contemporanis. Han programat a la vegada una àmplia varietat de disciplines que tracten la literatura com a eix i base. Pujol ha indicat que també volien una fira per a totes les edats. En aquest context, ha ressaltat que la gran novetat era Litterarum petits amb diferents activitats pels nens amb un clar objectiu: el foment de la lectura.

Litterarum celebrarà la tercera jornada d'espectacles literaris per a biblioteques i espais escènics que es farà a la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre i està adreçada a programadors especialitzats i interessats en propostes de petit formar per programar-les en biblioteques, petites sales de teatre i espais escènics de petit format. S'inclouen els espectacles d'Espriu i de Mercè Rodoreda. També s'ha programat la segona Llotja d'espectacles literaris Litterarum, que vol posar en contacte a creadors, productors i artistes amb programadors de sales, teatre, espais escènics de mitjà i petit format.

La sisena Fira d'espectacles literaris, Litterarum està organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, l'Ajuntament de Móra d'Ebre i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, amb FUSIC, Fundació Societat i Cultura. I compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura i el Consell Comarcal de Ribera d'Ebre.

Fira del Llibre Ebrenc

A la roda de premsa de presentació també s'ha parlat de la desena Fira del Llibre Ebrenc, que vol ser el punt de trobada de les persones que produeixen, editen, promocionen, venen o llegeixen llibres fets per autors o entitats de les terres ebrenques o que són de temàtica ebrenca. Es faran diferents activitats com 'Activitat Llegim Ebrenc', 'Cara a cara. Editors i autors', taules de presentacions de llibres ebrencs i la desena jornada del Llibre Ebrenc amb el títol 'Passat, present i futur de la literatura a l'Ebre'.

En aquest context, Joan Piñol, alcalde de Móra d'Ebre, ha recalcat que les dues fires el que fan és impulsar la literatura i això és impulsar la cultura i a la vegada la identitat. Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, ha indicat per la seva part que Litterarum és una història d'èxit.

stats