Corbacho: "Sóc molt mal espanyol i molt mal català"
L'humorista publica amb Juan Cruz 'People from Ibiza', una novel·la coral sobre la necessitat d'escapar de la pròpia vida
BarcelonaEl tàndem que formen José Corbacho i Juan Cruz torna a la càrrega però, en aquesta ocasió, no per portar un guió a la gran pantalla sinó per escriure la seva primera novel·la, 'People from Ibiza' (Rosa dels Vents), un relat coral d'homes i dones de diverses nacionalitats que viatgen a l'illa blanca per fugir de la pròpia vida i deixar de ser ells mateixos.
Amb 'People from Ibiza', els humoristes apel·len a la comèdia, reafirmant que l'humor és la vàlvula que permet digerir la vida, que per Corbacho "és massa seriosa per poder-la pair". "La realitat pot ser tràgica i li has de donar la volta perquè provoqui una rialla", ha precisat. Per Cruz, l'humor és bàsic i creu que la realitat provoca un nivell de sàtira "espectacular". "Sempre hi ha algú que dóna un titular que mai podrà ser superat per l'acudit que puguis fer", ha especificat Cruz.
Al seu entendre, la política actual és una font inesgotable de recursos per a la comèdia. Malgrat que afirmen que el debat Catalunya-Espanya no centra el seu dia a dia, sovint la família i els amics que viuen a tot l'Estat els pregunten constantment "què està passant a Catalunya". "Tinc un problema amb les identitats. Sóc molt mal espanyol i molt mal català", ha reblat Corbacho, assegurant que li agrada que la gent "s'entengui".
De la seva banda, Cruz creu que hi ha un "dèficit de coneixement intern dins l'Estat" i defensa "absolutament" el dret a decidir. "La democràcia és un bon exercici", ha explicat, però creu que hi ha d'haver una "entesa lògica" perquè "no té sentit polaritzar el debat". Malgrat això, considera que hi ha coses "més importants per solucionar" què les qüestions "d'identitat nacional per totes dues bandes".
Una novel·la que parteix d'un guió
La idea de 'People from Ibiza' sorgeix d'un guió per a televisió que ha seguit el procés invers: ha passat a ser una novel·la. Narra la història coral de set protagonistes, una família de l'Hospitalet de Llobregat, un xef francès, el director d'un museu de Berlín de viatge de noves amb el presentador de televisió alemanya, un mossèn italià, un grup d'aficionats al Liverpool, una estrella del pop i un jove còmic de Salamanca que es desplacen fins a l'illa blanca, Eivissa, per permetre's ser qui realment volen ser.
El nexe comú entre els personatges és, segons Corbacho, la "necessitat que tots senten per canviar", una circumstància que es dóna especialment quan la gent fa vacances. "El punt i a part, l'autèntic parèntesi de l'any és a l'estiu", defensen els humoristes, que reivindiquen que l'any comenci l'1 de setembre i acabi el 31 de juliol.
"Quan fa bon temps, comencem a despullar-nos, ens traiem el pes de l'hivern, que és una metàfora del què ens passa per dins", ha afirmat Cruz.
Els autors esgrimeixen que viatjar "sempre implica un punt d'il·lusió" i detecten certa "litúrgia" en fer la maleta. "Seguim uns protocols a vegades inconscients que ens porten cap al canvi. La nostra actitud de vacances és diferent", afegeixen.
Els autors se serveixen d'Eivissa com a punt de trobada entre els protagonistes, un espai que els oferia un "molt bon decorat" i obria un "ventall de possibilitats" idonis per a una novel·la coral. "Eivissa a l'estiu és com un imant", ha afirmat Corbacho, que considera que el ventall d'opcions que ofereix l'illa es donen a "pocs llocs del món". "Ho té tot", ha conclòs Cruz.