Reportatge
Llegim 17/11/2012

Reescriure Joan Sales a partir del centenari

Una biografia, una novel·la inèdita i les adaptacions al cinema i al teatre d’'Incerta glòria' permetran, durant els propers mesos i anys, reconfigurar i fer créixer l'univers literari de l'escriptor

Jordi Nopca
1 min
Joan Sales, als 20 anys

BarcelonaLa gran exigència de Joan Sales (1912–1983) va fer que només publiqués un llibre de poemes, 'Viatge d’un moribund' (1952), la correspondència amb Màrius Torres (1976) i la novel·la 'Incerta glòria', work in progress que s’estén des de la dècada dels 50 fins al mateix any de la seva mort. El centenari del seu naixement ha motivat taules rodones, conferències, lectures dramatitzades i recitals. Acaba de veure la llum un assaig dedicat a les tasques editorials de l’escriptor al capdavant de Club Editor: 'Joan Sales, la ploma contra el silenci', de Marta Pasqual. D’aquí a mig any apareixerà una biografia d’unes 500 pàgines signada per la historiadora Montserrat Casals, i al 2014 serà publicada la novel·la inèdita de l’escriptor, 'Uns guants de pell de Rússia'.

Un dels aspectes que té més “encuriosida” a Maria Bohigas, néta de Sales i responsable actual de Club editor, és l’adaptació de l’obra del seu avi a altres formats. El proper dilluns, el Quartet Brossa presentarà al casinet d’Hostafrancs una composició musical, La roca i el núvol, inspirada en Incerta glòria. “L’obra és fèrtil i porta a un altre lloc. Sales és vigent perquè passen coses com aquestes”, comenta quan se li demana per dues de les transformacions de la novel·la més esperades: la cinematogràfica, en què actualment treballa Agustí Villaronga, i la teatral, que serà dirigida per Àlex Rigola. Un i altre projecte tiren endavant, però de moment no se’n poden avançar detalls.

Si voleu consultar el reportatge sencer el trobareu a l'ARA Llegim d'avui.

stats