Novetat editorial
Llegim 10/01/2013

La relació de Joan Fuster amb Barcelona, recollida en un llibre

Estruch retrata com l'escriptor de Sueca es movia per Barcelona com si ho fes per València i recull les relacions que va establir amb persones que freqüentaven la ciutat

Acn
3 min
La gestació i l'impacte de 'Nosaltres els valencians'

BarcelonaEl periodista i polític Martí Estruch ha presentat 'Joan Fuster i Barcelona', un llibre editat per l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de VilaWebLabs que recull l'estreta i fructífera relació entre l'escriptor de Sueca i la capital catalana. El volum il·lustra els viatges i les estades de Fuster a Barcelona a través de documentació i fotografies. Estruch retrata com l'escriptor de Sueca es movia per Barcelona com si ho fes per València i recull les relacions que va establir amb persones que freqüentaven la ciutat.

La presentació de llibre coincideix amb l'exposició 'Joan Fuster. Nosaltres els valencians', que es pot veure al Palau Robert fins al 17 de febrer. "No és un llibre acadèmic, sinó periodístic", ha afirmat Martí Estruch sobre 'Joan Fuster i Barcelona', que retrata la relació de l'escriptor de Sueca amb una Barcelona "entesa com a capital de la catalanitat, paper que li reclamava". El volum "no fa cap aportació nova ni transcendental a la figura de Fuster", però recull, a partir de les moltes coses ja publicades, tota la relació de Fuster amb la ciutat.

El llibre comença amb el viatge iniciàtic de Fuster a Barcelona, narrat amb tot detall, i recorre la seva faceta com a periodista i escriptor, els contactes que va tenir amb autors catalans, els contactes amb editorials i els llibres que va publicar a Barcelona −amb especial èmfasi en 'Nosaltres, els valencians' del qual ara es commemora el cinquantenari−, la relació amb Òmnium Cultural i la Nit de Santa Llúcia, la relació amb els cotoners, els montserratins i amb la Nova Cançó.

L'admiració mútua entre Joan Fuster i Josep Pla

Estruch ha explicat que, per exemple, entre Fuster i Josep Pla hi havia una "admiració mútua forta" i que comparteixen un cert espai en el món de les lletres catalanes: "S'entenien des del punt de vista intel·lectual i empraven la ironia de la mateixa manera, tot i que partien de visions ideològiques contraposades. Potser aquesta discrepància els servia més d'incentiu que no de barrera", ha assegurat l'autor.

Per altra part, Fuster veia possible en el fenomen de la Nova Cançó el que sempre havia intentat aconseguir amb els llibres, però de manera més ràpida, eficient i massiva. "S'abocà molt a donar-hi suport perquè veu que és una manera d'arribar al gran públic i que se salta les fronteres de la lletra impresa", ha dit Estruch. Hi apareix, doncs, la seva relació amb Raimon i amb Lluís Llach, entre altres artistes.

Tot i això, Fuster no es va establir mai a Barcelona. Estruch ha explicat que hi ha diversos motius en la decisió de viure sempre a Sueca: no va voler separar-se mai dels seus pares, no va anar mai gaire sobrat de diners i potser no s'hauria pogut permetre un espai tan gran com el de casa seva per conservar-hi els llibres i papers, i segurament hi havia una "mica de mandra".

Va suplir el fet de no viure a Barcelona "amb viatges, correspondència i visites a casa seva", ha explicat Estruch. "El fet de no viure a Barcelona, li permetia viure al marge de les batalletes que sempre hi ha en qualsevol gremi, en aquest cas, el dels escriptors. Li permetia tenir bona relació amb tothom i una certa distància que li era còmoda", ha afirmat el periodista.

Martí Estruch creu que "no s'ha reivindicat mai prou" la figura de Joan Fuster i ha afirmat que han mancat més assajos i articles al seu llibre cabdal, 'Nosaltres, els valencians', "un llibre escrit amb clau de provocació i de debat". "El llibre treu els valencians de la seva letargia i els explica que la seva manera de ser moderns passa per reivindicar la seva catalanitat, que no vol dir una submissió política, sinó superar la barrera mental i invisible que separa els diferents territoris dels Països Catalans", ha afirmat Estruch.

stats