Homenatge
Llegim 13/02/2013

L'IEC homenatja Josep Vallverdú en el seu norantè aniversari

L'Institut d'Estudis Ilerdencs és l'impulsor dels actes commemoratius que se celebren durant tot el 2013 per diversos punts de la geografia de parla catalana

Acn
2 min
Josep Vallverdú

BarcelonaL'Institut d'Estudis Catalans ha acollit aquest dimarts un dels actes d'homenatge a Josep Vallverdú que se celebren enguany arreu del país, impulsats per l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) amb motiu del norantè aniversari de l'escriptor. L'acte ha consistit en una conversa entre Joan Veny i Gemma Rigau, membres de la Secció Filològica de l'IEC, moderada per Joaquim M. Puyal, amb el títol 'La llengua com a eina d'ofici'. L'escriptor també ha participat activament en l'acte, durant el qual s'ha definit com "un aprenent d'escriptor". Els actes d'homenatge a Vallverdú s'han batejat com 'Passeig d'aniversari. Vallverdú al món', i pretenen recórrer el conjunt de l'obra de l'escriptor lleidatà.

En paraules del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, els actes d'homenatge a Josep Vallverdú han estat impulsats amb l'objectiu "de fer una aportació i un reconeixement a la tasca literària de l'escriptor ponentí". Amb el 'Passeig' d'aniversari', Vallverdú "estarà present" a tots els països de parla catalana.

Josep Vallverdú complirà 90 anys el proper mes de juliol. Coincidint amb aquesta celebració, l'escriptor lleidatà està sent homenatjat a través d'un cicle d'activitats organitzat per la fundació pública de la Diputació de Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, que consta d'una dotzena de cites literàries per tots els territoris de parla catalana per tal de difondre la seva figura i obra.

Un escriptor prolífic

Vallverdú (Lleida, 1923) és autor de quaranta-cinc títols de literatura infantil i juvenil i és un dels escriptors catalans més prolífics i guardonats en aquest vessant literari. En aquesta faceta, la seva obra més coneguda és el conte infantil 'Rovelló'. No obstant això, la seva obra també inclou assaigs, llibres de viatges, llibres dedicats a l'ensenyament, obres de narrativa per a adults i també articles periodístics.

L'escriptor lleidatà és també membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Per això les activitats de commemoració del seu aniversari tenien una cita obligada amb aquesta institució. Aquest dimarts al vespre la Sala Prat de la Riba de l'IEC ha acollit una conversa entre els membres de la secció filològica Joan Veny i Gemma Rigau, que ha moderat el periodista Joaquim Maria Puyal, també membre d'aquesta branca de l'IEC.

En l'acte hi van intervenir Josep Murgades, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona; Maria Pujol Valls, professora de la Facultat d'Educació de la Universitat Internacional de Catalunya i autora d'una tesi doctoral sobre Vallverdú; Maria Mercè Roca, escriptora, i Francesc Pané, professor i escriptor. La d'avui ha estat la segona parada d'aquest passeig. El 19 de març, a Tarragona, es parlarà de la persona de Vallverdú, i a l'abril, a Girona, Joaquim Molas i Josep Murgades dissertaran sobre la literatura del jo.

stats