Novetat editorial
Llegim 04/02/2012

El mètode de Ferran Adrià, segons Hannah Collins

'El festí fràgil: rutes a Ferran Adrià', amb unes 250 fotografies sobre l'art de cuinar i menjar, reconstrueix les rutes d'una trentena de productes utilitzats pel cuiner català

Acn
2 min
Collins, fotografiada al seu estudi

BARCELONALes creacions culinàries de Ferran Adrià han estat analitzades des de gairebé tots els angles, però els productes amb què el xef català treballa són molt menys coneguts. Amb això en ment, Adrià i la fotògrafa britànica Hannah Collins han col·laborat en un projecte innovador que repassa les rutes d'una trentena de productes des del seu lloc d'origen fins al plat del restaurant. El resultat és un llibre 'El festí fràgil: rutes a Ferran Adrià', amb unes 250 fotografies sobre l'art de cuinar i menjar. "En una cuina hi ha molta mort i sexe –explica Collins–. Un pensa en una cuina com un espai neutral, però no ho és", destaca la fotògrafa. "En Ferran va escollir 30 ingredients o productes, i jo vaig anar a buscar-ne l'origen i vaig fer la fotografia sobre la seva transformació", explica Collins, que viu entre Londres i Barcelona.

El seu treball ha estat una ruta d'anada i tornada a l'origen dels productes que l'exigent Ferran Adrià va utilitzar durant anys a 'El Bulli'. "Tot arriba a la cuina, però prové del Japó, o de Sud-Amèrica, o de Grècia, fins i tot d'Anglaterra", diu Collins, que ha viatjat a tots aquests països i a molts racons de Catalunya per fotografiar els ingredients en el seu estat natural. Des dels productes orgànics que es cultiven a Catalunya, fins els pistatxos al sud del país, les anemones gaditanes, el kuzu japonès o la mel d'abelles nòmades d'Itàlia, tot ha trobat un lloc al llibre de Collins.

El projecte va néixer d'una conversa amb Ferran Adrià sobre la relació de les persones amb el menjar i la importància de trobar els millors ingredients. Collins confessa que amb l'ajuda del xef català ha descobert "històries molt boniques" sobre alguns dels nostres productes i la seva relació amb la terra, però també ha tingut l'oportunitat d'oferir nova informació al propi Adrià. "He tornat a 'El Bulli' amb fotografies de coses, com per exemple el 'lulo', que en Ferran mai havia vist. Coneixia el fruit, perquè m'havia enviat a Colòmbia a fotografiar-lo, però mai havia vist la planta, i no era el que esperava", explica Collins, que diu que el contrast entre la suavitat de la fruita i les "espines i l'agressivitat" de la planta va captivar-los a tots dos.

stats