Novetat editorial
Llegim 01/06/2014

Fredrick Backman, de 'blogger' a supervendes

La primera novel·la del jove suec es publicarà a 25 països després que es convertís en un fenomen de vendes al seu país, on va col·locar 800.000 exemplars d''Un home anomenat Ove'

Efe / Europa Press
2 min

EstocolmEl columnista i 'blogger' suec Fredrik Backman –de 33 anys– ha publicat la seva primera novel·la, 'Un home anomenat Ove' (Rosa dels Vents / Grijalbo), protagonitzada per un sexagenari antipàtic i rondinaire que a Suècia ha aconseguit vendre 800.000 exemplars.

Ove encarna un rondinaire que insisteix en l'exigència de mantenir l'ordre i la disciplina malgrat tots els seus veïns, que tractaran d'aproximar-s'hi i se n'emportaran una nova impressió, especialment la nova veïna iraniana, Parvaneh. "Ove no té cap mala intenció ni animositat, no té fons dolent, només és quadrat", ha defensat l'autor, que ha revelat que és una espècie de fusió entre el pare de l'escriptor, ell mateix i experiències aportades pels lectors del blog de Backman, on aquest escrivia bromes i comentaris de discussions amb la seva dona, que després va estendre a comportaments del seu pare que van tenir molt bona acceptació.

El personatge de Parvaneh agafa la inspiració de les ties de la seva dona –també iraniana–, que, fugides de l'Iran revolucionari del 1979, són una espècie de supervivents: "Si les posessin en un avió i les deixessin en qualsevol lloc del món, en tornar-hi al cap de dues setmanes sabrien l'idioma, tindrien feina i coneixerien a tots els veïns". D'aquestes ties en neix aquest caràcter de la seva protagonista femenina, que imposa a Ove la seva amistat "tant si li agrada com si no", en una espècie de compassió pel protagonista, que té reminiscències del paper de Clint Eastwood a 'Gran Torino'. Aquests personatges dibuixen un món del qual Ove se sent una mica aliè, especialment pel desenvolupament de la tecnologia i la necessitat de conèixer un llenguatge que ell ha decidit obviar, i que Backman extrapola més enllà: "El món està avançant molt de pressa i has de saber-ho tot".

'Un home anomenat Ove' es publicarà a 25 països, entre els quals hi ha Alemanya, França, Itàlia, el Brasil, la Xina, Croàcia, la República Txeca, Dinamarca, Polònia, Taiwan, el Regne Unit, els Estats Units, Finlàndia i Noruega.

stats