Literatura
Llegim 07/09/2015

Enrique Vila-Matas rep el premi de la Fira del Llibre de Guadalajara 2015

L'autor català rebrà el premi, dotat amb 134.500 euros, durant la fira internacional del llibre mexicana

Efe
2 min
Enrique vila-Matas/ EFE

GuadalajaraL'escriptor català Enrique Vila-Matas ha estat guardonat amb el premi Fira Internacional del Llibre de Guadalajara en la categoria de llengües romàniques 2015. Vila-Matas, nascut a Barcelona el 1948, rebrà el premi FIL de literatura, que té una dotació econòmica de 134.451 euros, el 28 de novembre durant la inauguració de la 29a edició de la fira. Vila-Matas ha dedicat el premi a l'escriptor mexicà Sergio Pitol pel fet de ser una figura "decisiva" en la seva vocació literària, quan a la dècada dels 70 a Varsòvia li va dir que "escrigués i no fes res més".

Vila-Matas ha declarat que el premi "té fins i tot sentit" perquè la fira de Guadalajara forma part tant de la seva biografia com del seu imaginari narratiu. Fent referència a la distinció, que guardona aquells escriptors que aporten alguna cosa a la literatura contemporània, l'autor català ha confessat: "Entenc que encaixo en aquesta premissa perquè escric en la necessitat de trobar escriptures que ens interroguin des de l'estricta contemporaneïtat" i no es limita a reproduir models obsolets des de fa anys.

Traduït a 33 llengües, Vila-Matas compta amb una extensa obra narrativa, així com llibres d'assaig literari. Entre la seva producció destaquen títols com 'El viaje vertical', 'París no se acaba nunca', 'El mal de Montano' i les recents 'Aire de Dylan' i 'Kassel no invita a la lógica'. Fa poc, Vila-Matas ha estat reconegut amb l'Ordre de les Arts i de les Lletres de França (2013) i el premi Formentor (2014).

stats