ARA Llegim
Llegim 20/06/2012

El nou Conca homenatja en la seva presa de possessió l'escriptor Emili Teixidor

En un acte presidit per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i amb l'assistència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han pres avui possessió del seu càrrec Isona Passola, Valentí Puig, Carles Duarte, David Albet, Mercè Gisbert i Gemma Sendra

Ara / Efe
2 min

BarcelonaL'acte de presa de possessió dels sis nous membres del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) s'ha convertit en un homenatge a l'escriptor Emili Teixidor, mort ahir a Barcelona als 78 anys, i considerat com una figura "excepcional" de la literatura catalana.

En un acte presidit per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i amb l'assistència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han pres avui possessió del seu càrrec la productora i guionista Isona Passola, l'escriptor Valentí Puig, el poeta Carles Duarte, el músic David Albet, la doctora en filosofia Mercè Gisbert i la gestora cultural Gemma Sendra.

En nom de tots ells, ha pres la paraula Carles Duarte, qui després de rememorar les seves últimes trobades amb Teixidor i qualificar-lo de "figura excepcional" en l'àmbit literari, ha asseverat que Catalunya és "un país petit, amb un pes polític limitat, amb recursos econòmics escassos, però amb una força immensa que ve de la cultura".

Segons el seu parer, "aquest és un país que s'explica sobretot per la cultura", i des del Conca: "estem absolutament convençuts que hem d'aportar nostre gra de sorra. Ens esforçarem per ser dignes, amb responsabilitat institucional i amb passió per la cultura", ha assegurat Duarte.

El conseller Ferran Mascarell ha tornat a remarcar que la cultura "no és un ornament, sinó un element fonamental" per al país i ha afirmat que avui és un dia molt important amb la presa de possessió dels nous membres del Consell, perquè des d'aquest organisme s'ha de "vigilar, donar suport, o criticar quan convingui els treballs de l'executiu".

Després d'oferir la seva lleialtat a l'organisme, Mascarell ha opinat que la cultura, tot i el moment de crisi global, "està en un moment d'extraordinària riquesa, deixant de banda la idea de la queixa". "Crec que fareu -els ha dit als nous consellers- un paper fonamental. Són temps difícils, però no impossibles. Segur que compartim que hi ha d'haver més Cultura que mai i que això ho desplegarem entre tots".

A més d'agrair la feina dels dimitits membres del Conca, Mascarell tampoc ha oblidat la figura de Teixidor i ha recordat que no fa gaire va publicar que escrivia per descobrir el significat de les nostres vides. "Nosaltres llegim -ha prosseguit- el que escriuen els nostres creadors, justament per participar d'aquest procés que és la creativitat".

Núria de Gispert ha subratllat que l'acte d'avui és el primer homenatge públic a l'escriptor i mestre de Roda de Ter (Osona) i ha emplaçat als nous membres de l'organisme cultural a mostrar el seu "enginy i imaginació" en aquest moment difícil, mentre asseverava que el talent ja se'ls suposa per les seves trajectòries des de fa anys. Parafrasejant Isona Passola, ha conclòs que Emili Teixidor ha estat "un gran mestre de vocacions literàries i artístiques". "Catalunya no pot oblidar-ho mai", ha precisat.

stats