ARA Llegim
Llegim 18/02/2014

Christine Angot reflecteix la mentalitat d'una víctima d'incest

L'escriptora francesa ha presentat a Barcelona la novel·la 'Una setmana de vacances', publicada per Anagrama

Europa Press
2 min
Coberta d''Una setmana de vacances'

BarcelonaL'escriptora francesa Christine Angot exposa el pensament i mentalitat d'una jove víctima d'incest al seu últim llibre, 'Una setmana de vacances' (Anagrama). Segons ha explicat la polèmica autora en roda de premsa aquest dimarts, el llibre intenta explicar al lector en què consisteix l'incest, perquè prengui consciència del que amaga la paraula, i per fer-ho narra una història de dominació d'un pare cap a una filla.

En cap moment, tot i això, l'autora especifica en el llibre que el personatge masculí i el femení són família, sinó que ho suggereix a través d'imatges, que teixeix de manera asèptica tot i les escenes sexuals: ella es declara còmplice de la víctima i mai del dominador.

De novel·la eròtica a novel·la d'autor

La novel·lista ha explicat que va començar a escriure 'Una setmana de vacances' després que una revista femenina li encarregués una novel·la eròtica, però a les tres pàgines es va adonar que la publicació no li acceptaria el llibre, i els va donar "engrunes que tenia als calaixos" per dedicar-se a l'obra que ella creia que havia de fer, i ha afirmat que se sent feliç perquè creu que ha fet la seva feina, enllestint la novel·la.

El llibre es nodreix de la lectura de l'escriptora francesa Anaïs Nin, que segons Angot no havia volgut llegir fins fa poc perquè li havien comentat que era una apologia a l'incest, però va descobrir que no era així. De totes maneres, va creure que a l'obra de Nin li faltava el punt de vista de la víctima infantil, ja que ella havia explicat una situació incestuosa però des d'un punt de vista madur, fet pel qual va utilitzar aquest element per a la seva novel·la.

Amb 'Una setmana de vacances', que es va publicar a França el 2012, Angot va rebre el Prix Sade –que premia la celebració del llibertinatge contemporani–, però el va rebutjar perquè va objectar que la imatge que es tenia del premi era contrària al seu llibre. Mentre que al seu país natal és una persona "mediàtica i de la qual no es pot prescindir", segons la descripció de l'editor d'Anagrama Jorge Herralde, a Espanya només s'ha publicat el seu llibre més conegut , 'L'incest'.

stats