Crítica
Crítiques13/05/2017

Els plaers i les virtuts segons Guillem Frontera

'Els plaers i les virtuts' de Guillem Frontera. Ensiola. 80 pàg. / 15 €

Pere Antoni Pons

En literatura, la brevetat pot ser un pretext per a la impostura i la ganduleria. És el cas, em sembla, de molts poemes recents de menys de cinc versos, que emmascaren la peresa -o la inoperància expressiva- i la buidor de contingut a còpia de vaporositats retòriques i d’histrionisme sentenciós. També pot ser, però, un acte de valentia, la de qui es llança a la intempèrie de provar de dir molt amb tan poques paraules com pugui. Dins l’heterogènia amplitud d’aquestes coordenades, hi trobem des de la fórmula icònica de les avantguardes històriques -“mínim material, màxim mental”- fins a la teoria de l’iceberg de Hemingway. També hi trobem les històries d’ Els plaers i les virtuts, el nou llibre de Guillem Frontera (Ariany, 1945), constituït per 33 relats de només dues pàgines apareguts originàriament en forma d’article a l’ARA Balears.

Ben ancorat en la seva condició de narrador modern amarat d’un exhaustiu coneixement dels clàssics de sempre -“la tradició sobretot és important per als que no són tradicionalistes”, ha escrit l’autor de Sicília sense morts (Club Editor, 2015)-, aquest volum ofereix als lectors una mostra destil·lada de la infal·lible destresa narrativa de Frontera. També de la seva mirada panoràmica i penetrant, lúcida tant des d’un punt de vista intel·lectual, sentimental i moral com antropològic i sociopolític. Són una minoria els narradors capaços de sintetitzar els canvis sísmics que s’han produït a Mallorca els últims seixanta anys a partir de la contraposada actitud davant del menjar -¿és preferible consumir primer els melons suculents o bé els melons tacats?- dels membres de dues generacions diferents d’un mateix clan.

Cargando
No hay anuncios

Una paleta de temes recurrents

Una paleta de temes recurrentsEls lectors familiaritzats amb la versàtil obra de Frontera -que ha fet novel·les, contes, assaigs, crítica d’art, guions audiovisuals i articles de premsa- reconeixeran en aquests relats una paleta prou completa dels seus temes més recurrents: el poder de la memòria per crear realitat; les baixeses i els absurds del món de l’art, que tanmateix no sempre poden destruir-ne el sentit i la bellesa; la dolguda perplexitat de qui ha de viure en un món girat damunt davall a causa de transformacions accelerades i agressives; els imprevisibles i paradoxals meandres de què estan plenes la majoria de biografies... Tot i la seva brevetat, el volum també és d’una riquesa anímica i de tons molt notable. Hi ha sentit de l’humor, violència, passions fortes, melancolia existencial, subtilesa reflexiva, pinzellades satíriques... I hi ha, sobretot, el talent d’un gran narrador.