Còmic
Còmic23/03/2022

Max guanya el Premi Finestres de còmic en català

La il·lustradora Marina Sáez s'endú una menció especial pel seu debut, 'Aiguagim'

BarcelonaEl Premi Finestres de còmic en català comença amb bon peu. Max, un dels grans noms del còmic català modern, s'ha endut els 25.000 euros de la primera edició del guardó per l'obra Què, que publicarà pròximament l'Editorial Finestres. El jurat ha valorat que és “una obra reflexiva carregada d'humor intel·ligent amb una narrativa arrelada als conflictes contemporanis”. El palmarès el completa una menció especial atorgada a la il·lustradora Marina Sáez i el còmic Aiguagim “pel seu caràcter innovador i per oferir un nou punt de vista sobre un col·lectiu tradicionalment molt estereotipat”. Sáez rebrà 10.000 euros i també veurà la seva obra publicada amb Finestres.

Cargando
No hay anuncios

Max ha reconegut que sense la iniciativa del Premi Finestres potser no hauria començat a dibuixar Què. “I si no l'hagués guanyat, no sé què n'hauria fet, d'aquest treball –ha afegit–. Ja tinc una edat i cada vegada costa més començar un llibre. De vegades em sento expulsat del mercat per culpa de les vendes i els avançaments que poden fer els editors. Aquest premi ha sigut la meva salvació”. Finestres publicarà el còmic només en català, però no es descarta que apareguin també en castellà i en altres llengües. “Una de les coses que volem començar a fer aviat és exportar còmic en català més enllà de les nostres fronteres”, ha avançat Montserrat Terrones, directora d'Editorial Finestres, molt satisfeta per haver rebut 55 obres en la primera edició del premi, de les quals intentaran publicar-ne alguna més a banda de les dues guanyadores.

Una obra de “teatre gràfic”

A Què, Max aborda qüestions com “la mort, la creació artística, els morts enterrats a les cunetes, la mala llet i el conflicte masculí davant els temes de gènere”, però sempre a través “d'un humor estrambòtic i l'esperpent”. Després del seu últim còmic mut (Fiuu & Graac), Max torna al còmic de text amb una obra essencialment dialogada. “Més que novel·la gràfica és teatre gràfic, perquè relata un viatge i els escenaris van canviant, però el punt de vista sempre és el d'un espectador de teatre i els únics textos són diàlegs”, ha explicat el dibuixant, que segueix el camí experimental de les seves obres dels últims anys, “però sempre tenint clar que experimental no ha de voler dir abstrús”.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a Sáez, la il·lustradora recull a Aiguagim la veu d'un grup de dones que es reuneixen diàriament al vestidor d'una piscina municipal del barri de Gràcia on també neda l'autora. “Volia posar en valor el vestidor com a espai d'emancipació de les dones, en clau d'humor, però fugint d'infantilismes –apunta–. No hi ha gaires espais de relació intergeneracional a la ciutat i trobo que són molt necessàries”. Aiguagim és el primer còmic que dibuixa Sáez, cosa que la fa sentir “entre contenta i avergonyida”.

Cargando
No hay anuncios

Una nova llibreria

L'anunci del premi de còmic ha coincidit amb la presentació als mitjans de la nova llibreria Finestres 250, que serà just al davant de la llibreria principal, al carrer Diputació 250, i estarà dedicada a les arts visuals, el còmic i la il·lustració. “El còmic serà un 30% del fons de la llibreria i també hi haurà llibres d'art, cinema, disseny, moda, arquitectura, arts performatives i altres disciplines –ha explicat Àurea Perelló, directora de Finestres–. Volem omplir el forat que ha deixat a Barcelona el tancament de moltes llibreries relacionades amb el món d'art com Tartessos, Kowasa i Loring Art”. Finestres 250, que tindrà 215 metres quadrats i entre 12.000 i 14.000 referències, obrirà al públic el 28 de març.