Combat acarnissat contra les convencions del conte
Lewis Trondheim i Alfred firmen a quatre mans les trepidants aventures de 'La maledicció de Castelmaure'
'La maledicció de Castelmaure'
- Lewis Trondheim i Alfred
- Editorial: Finestres
- Traducció: Pau Gros Calsina
- 152 pàgines / 24 euros
Un mitògraf és una persona que descriu, explica o compon mites. Aquest és l’ofici del protagonista de La maledicció de Castelmaure, un escriptor que fa anys que recopila històries mentre cerca el rastre del desaparegut rei Eric, sobirà del regne de Castelmaure. Bon punt de partida del darrer treball que arriba a casa nostra del formidable Lewis Trondheim (Fontainebleau, 1964), un autor que mai és on se l’espera, acompanyat al llapis d'un altre gran, Alfred (Grenoble, 1976).
Després de 40 anys de carrera, Trondheim encara enlluerna amb una imaginació i un humor únics. Ha practicat tots els gèneres, de l’autobiografia a l’aventura, passant pel western, el noir, la fantasia, el còmic infantil o l’assaig gràfic experimental. Ho ha guanyat tot i més, ha estat autor, editor, animador, sindicalista, fundador del moviment OuBaPo i fins i tot dissenyador de trofeus –seu és el Fauve del Festival d'Angulema–. Per fer-se una idea del seu ritme trepidant, el mateix 2020 que es publica Castelmaure a França Trondheim guionitza cinc àlbums de la sèrie La mazmorra, dibuixa i escriu un parell d'entregues de Lapinot i el primer guió de la sèrie de gènere policíac Karmela Krimm. Per la seva banda, Alfred prové d’una família d’artistes on de ben petit ja alimenta el cuc creatiu. Va debutar en el món del còmic amb només 21 anys i va guanyar el seu primer premi a Angulema amb Per què he matat en Pierre (Ponent Mon, 2007). El 2013 es consagra amb el Fauve d’Or per l’àlbum Come Prima (Salamandra Graphic, 2014).
La maledicció de Castelmaure és un conte medieval que amaga un relat d’aventures trepidant. Al guió, Trondheim edifica una embolicada trama, farcida de girs de guió, amb els elements bàsics del conte i les novel·les de misteri. Ajuden molt a capbussar-se en el relat els dibuixos fluids i rabelesians d'Alfred, artista que deixa de banda el seu traç elegant i fi per adoptar un estil caricaturesc, ajustat a l’univers de taverners, desarrelats, pantinganes, bruixes i remeieres que es passegen per les pàgines del còmic. Alfred es llueix amb l'ajuda de la paleta de colors inspirada en els còdexs medievals.
Una de les troballes de l’àlbum és la del narrador mitògraf, que permet als autors introduir el to sarcàstic necessari per riure-se’n i trencar amb les convencions dels clàssics en què s’inspiren. Si no hi ha duel heroic al final de la història, el protagonista ja s’ho fa venir, perquè els finals necessiten un combat èpic a vida o mort. Com altres companys de generació, Trondheim s’ha dedicat a amalgamar gèneres, reinterpretar-los i portar-los al seu terreny, el de l’humor irreverent i renovador. És el cas de Castelmaure, títol que aparegué en la col·lecció Shampooing d’Edicions Delcourt, creada i dirigida per Trondheim l’any 2005, i que té un eslògan prou clar: "Renta el cap i fa bombolles. El xampú per a gent gran que encara sap ser menuda i per a gent menuda que vol arribar a ser gran". Vet-ho aquí, qui gaudirà d’aquestes vinyetes.