Mor Antoni Borrell Pujol, històric del còmic català del segle XX
Va ser un dels dibuixants clàssics de les editorials Bruguera i Toray, on va crear l'heroi Tamar
BarcelonaAntoni Borrell Pujol, que va morir el 2 d'abril als 97 anys, va ser dibuixant, pintor, escultor i mecenes, però sobretot se'l recordarà com un dels dibuixants clàssics del còmic dels anys 50, una firma habitual de les historietes d'editorials com Bruguera i Toray. En aquest últim segell va crear el personatge de Tamar, un heroi de la jungla inspirat en Tarzan que va gaudir de certa popularitat als anys 60 i va llançar la carrera de Borrell Pujol.
Azucena, Átomo Kid, Sargento Tigre i Brigada Secreta van ser algunes de les capçaleres en què va treballar Borrell durant els seus primers anys com a dibuixant. I a partir del 1966 va fer historietes per a la sèrie més popular de Toray, Hazañas bélicas. Un dels seus treballs més reconeixibles són les portades que va il·lustrar per a les novel·les de la sèrie Els Hollister, d'Andrew E. Svenson, aventures i misteris destinats al públic juvenil que protagonitzava una família nord-americana.
En paral·lel als seus treballs per al mercat espanyol, Borrell va treballar també per a editorials britàniques i va fundar la seva pròpia agència, Studio B. D'aquesta època són col·laboracions en revistes com Valentine, Heartbeat Romances o Commando, que després acabaria publicant a casa nostra el segell Vértice; per exemple, les aventures salvatges de Mytek el Poderoso. També va treballar per a publicacions de terror nord-americanes com Nightmare, Psycho i Scream.
A partir dels anys 90, Borrell es va centrar més en la pintura i l'escultura. Als jardins de l’Ajuntament de la Pobla de Segur hi ha una escultura seva dedicada al general Moragues, i també hi ha murals seus en diverses esglésies de Lleida. Gran aficionat a l'arqueologia, el 1970 va fundar el Museu Arqueològic i Paleontològic de Baldomar, el municipi de la Noguera on va acabar establint-se, i que conté moltes troballes arqueològiques fetes pel mateix Borrell, que també va ser membre de l'Institut de Ciències del Quaternari i conseller adjunt de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.