Llegim 03/09/2016

Els autors de la ‘rentrée’, a la Setmana

Ara
2 min
Els autors de la ‘rentrée’, a la Setmana

Any rere any la Setmana del Llibre en Català es vol convertir en el gran escenari per a la presentació oficial de les novetats literàries en català. Allò que va passar a Cardós, de Ramon Solsona, podria ser una de les novel·les més llegides en català aquesta tardor, tenint en compte la trajectòria de l’autor i la gran acollida de la seva novel·la anterior, L’home de la maleta, premi Sant Jordi 2010. Solsona parlarà del llibre el 8 de setembre a les 20 h. Carme Riera també té novetat, Les darreres paraules, basada en la vida de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, que va arribar a Mallorca el 1867, “intrigat per l’exotisme i perquè volia estudiar els escarabats mallorquins i eivissencs”: s’hi va acabar quedant durant la resta de la seva vida. Riera va guanyar el premi Sant Joan amb aquesta novel·la i en parlarà el 9 de setembre a les 19.30 h.

També tenen novetat Estel Solé, que conversarà amb Anna Guitart de Si no puc volar, la seva primera novel·la (2 de setembre, 19 h), Sebastià Bennasar, que presentarà Un oceà de memòria (3 de setembre, 17.30 h), Joanjo Garcia, que participarà en una trobada amb autors valencians (4 de setembre, 11.30 h) i Quim Torra, amb Muriel Casals i la revolució dels somriures, retrat de la desapareguda presidenta d’Òmnium Cultural (5 de setembre, 18 h).

Dos debutants en la novel·la presents a la Setmana seran Silvana Vogt i Carles Rebassa. L’autora argentina parlarà per primera vegada de La mecànica de l’aigua (4 de setembre, 18.30 h). Rebassa, poeta i recitador consolidat, explicarà per què ha canviat de gènere: amb Eren ells ha guanyat l’últim premi Pin i Soler. També la periodista Natza Farré publica el primer llibre, en aquest cas de no-ficció, Curs de feminisme per microones (5 de setembre, 20 h). Empar Moliner reivindicarà el gènere del conte amb Tot això ho faig perquè tinc molta por (4desetembre, 18 h), i Pep Puig recordarà La vida sense la Sara Amat (4 de setembre, 19 h).

Un retrat de la Barcelona d’ara

Entre les propostes més singulars hi ha Gira Barcelona, en què dotze autors -entre els quals hi ha Jordi Puntí, Najat El Hachmi i Llucia Ramis- ambienten un conte a la capital catalana (3 de setembre, 20 h), i també la reedició d’una de les novel·les catalanes underground més importants dels últims anys, Cavalls salvatges, de Jordi Cussà. L’autor en parlarà amb Matthew Tree, expert i entusiasta de l’obra de Cussà (6 de setembre, 20 h).

Aquest 2016 són pocs els autors estrangers que visitaran la Setmana del Llibre en Català. El primer serà Grégoire Polet, autor de la novel·la Barcelona! (Angle), que té la intenció de fer un retrat en profunditat de la capital catalana en l’actualitat. Polet la presentarà acompanyat de David Castillo i Marina Espasa (3 de setembre, 19 h). També visitarà la Setmana el poeta italià Milo de Angelis, de qui Saldonar ha publicat Tema de l’adéu (9 de setembre, 19 h), i Serge Alternês, pseudònim del fill d’Alec Wainman, fotògraf aficionat i voluntari de la British Medical Union que va recórrer els territoris on la Guerra Civil era més accentuada -sobretot va ser a Catalunya- amb l’ambulància que ell mateix conduïa: gràcies a la troballa de dues maletes amb el material fotogràfic, Comanegra n’ha publicat Live souls. El llibre serà presentat el 8 de setembre a les 19.30 h.

stats