Per què celebrem Sant Jordi?

Descobreix l'origen de la tradició de regalar llibres i roses. Resolem els dubtes més habituals sobre el Dia del Llibre

ARA
3 min
Una imatge de Sant Jordi

BarcelonaSant Jordi és una de les festes més esperades i celebrades de Catalunya. Però, d'on ve aquesta tradició? Per què regalem roses i llibres? Per què cau en 23 d'abril? Resolem alguns dels dubtes més habituals sobre aquesta diada.

1.

Per què Sant Jordi cau en 23 d'abril?

El 23 d'abril és el dia que va morir el cavaller Jordi l'any 303. D'acord amb la llegenda cristiana, Jordi era un soldat romà que va ser martiritzat i decapitat per haver-se negat a seguir l'ordre de perseguir els cristians. La seva mort va donar peu a nombroses llegendes i se'l va començar a venerar com a màrtir, cosa que va convertir el dia de la seva mort en un data important del calendari cristià. Durant l'Edat Mitjana, el culte a la seva figura es va estendre per tots els Països Catalans. El 1456 es va convertir en el patró oficial de Catalunya. Des del segle XVI hi ha constància que el 23 d'abril se celebrava una festa per recordar-lo, si bé va ser a finals del segle XIX, arran de la Renaixença, que Sant Jordi es converteix en una diada patriòtica, civil i cultural a Catalunya.

2.

Per què regalem roses?

La versió catalana de la llegenda diu que, després d'un combat aferrissat entre el cavaller i el drac, la bèstia va caure al ser travessada pel ferro esmolat de Sant Jordi. La sang d'aquelles ferides va arribar a terra i va fer néixer un roser que, segons la llegenda, floria cada mes d'abril. D'aquí ve el costum de regalar roses per Sant Jordi cada 23 d'abril. En l'univers simbòlic de les flors, la rosa de color vermell s'associa a l'amor femení, mentre que el clavell pertany a l'amor masculí.

3.

Per què regalem llibres?

Mentre que la tradició de regalar roses a l'estimada prové de l'Edat Mitjana, la de regalar llibres no va començar a sorgir fins als anys 20 del segle passat. La idea inicial va ser de l'escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés, director de l'editorial Cervantes, que va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d'Editors i Llibreters que es fes una festa per promoure el llibre a Catalunya. La data triada va ser el 7 d'octubre de 1927. La festa es va celebrar també el 1929, durant l'Exposició Internacional de Barcelona, i va tenir tant d'èxit que es va decidir canviar de data i moure-la al 23 d'abril. A partir d'aleshores, el costum de regalar llibres va passar a formar part de la diada de Sant Jordi. El 23 d'abril, de fet, és un dia literàriament important: coincideix amb la mort de William Shakespeare, l'enterrament de Miguel de Cervantes i la mort de Josep Pla.

4.

Què significa per a la cultura catalana?

Sant Jordi és Festa Nacional de Catalunya, tot i que el 23 d'abril és un dia feiner i laborable al calendari català. La festa és un dels moments més importants de l'any per a la cultura catalana. A les escoles i instituts se celebren jocs florals i al Palau de la Generalitat tenen lloc recepcions oficials. Els carrers d'arreu del país s'omplen de parades de roses i de llibres, tant per part dels sectors professionals com també d'entitats, organitzacions i associacions que se sumen a la celebració. També s'organitzen nombroses activitats relacionades amb el món literari a les biblioteques i els espais culturals, recitals de poesia, trobades amb escriptors, xerrades i concerts.

5.

Sant Jordi se celebra a altres llocs?

Sant Jordi és també la Diada Nacional de l'Aragó, però la festa se celebra de forma diferent. Es duen a terme diversos actes institucionals a les tres províncies aragoneses, als carrers de les ciutats i dels pobles s'hi fan actes populars i la Diputació General de l'Aragó entrega els Premios Aragón a diferents personalitats del territori. La celebració catalana de la diada de Sant Jordi ha arribat també a altres països de la mà de catalans que hi resideixen i de les delegacions de la Generalitat. Així, en diverses ocasions s'han organitzat xerrades i parades de llibres i roses en països com França, el Regne Unit, Mèxic, Alemanya, Itàlia, els Estats Units, l'Argentina i el Japó.

stats