Mor Joan Badia i Pujol, l'alcalde que un policia va fer caure a terra durant el referèndum de l'1-O
El filòleg, professor i polític tenia 69 anys
BarcelonaL'aferrissada defensa del català a les aules durant els últims anys del franquisme, sumada a l'activisme polític i la militància al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i a Comissions Obreres (CCOO), va fer que Joan Badia i Pujol, nascut a Callús el 1951, fos reprimit i torturat pel règim quan només tenia 22 anys. La repressió va esperonar-lo a llicenciar-se en filologia romànica i a defensar la llengua i la cultura catalanes durant tota la seva trajectòria. L'1 d'octubre del 2017, durant el referèndum d'independència, Badia i Pujol era alcalde de Callús, municipi del Bages, i va resultar ferit al caure a terra per l'empenta d'un policia.
Una trajectòria compromesa
Badia i Pujol ha mort als 69 anys a conseqüència d'un càncer contra el qual ha estat lluitant l'últim any, després d'una llarga trajectòria compromesa amb el país i la llengua, en què ha exercit càrrecs com la direcció general d'Innovació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i la subdirecció general de Planificació Econòmica Universitària. Joan Badia i Pujol ha compaginat la docència a secundària amb la universitària, ja fos des de la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona o la Universitat de Vic i és autor o coautor de més de 150 llibres de text i de suport d'educació primària i secundària, i també de català per a adults. "Només la insensatesa, el desconeixement o la mala fe –o potser les tres coses alhora– poden posar en qüestió un sistema d'èxit com el de la immersió lingüística catalana –defensava el 2011–. La immersió és referent de polítiques lingüístiques en altres països i a la mateixa Unió Europea".
Durant aquests últims anys, Badia i Pujol va ser conseller de l'àrea de Territori i Habitatge del Consell Comarcal del Bages (2015-2017) i alcalde de Callús (2015-2019), càrrec que va haver de deixar per motius de salut.
La mort del filòleg, professor i polític ha causat un ressò notable a les xarxes socials, motivant nombrosos tuits de condol, com ara el de l'expresident de la Generalitat Quim Torra.
També Pere Aragonès ha agraït a Joan Badia la "lluita" i el "compromís insubornable" amb "la independència i la justícia social".