Sant Jordi 2024
Actualitat23/04/2023

Ambient de Fires i Temps de Flors a Girona

Tarragona i Lleida també viuen un Sant Jordi amb molta gent al carrer

Albert González Farran
i Albert González Farran

Girona / Tarragona / LleidaSant Jordi ha desbordat les previsions a les principals capitals de la demarcació, que es converteixen en punt de trobada aquestes dates de molts dels habitants dels municipis i les comarques properes. Tot i que les firmes de llibres no són el principal reclam, ja que els escriptors amb més renom salten de taula en taula durant tot el dia a Barcelona, sí que Girona, Tarragona i Lleida han celebrat una de les diades més multitudinàries des de fa temps. Significava la plena normalitat després de la pandèmia, i més caient en diumenge, ja que l'amenaça de pluja pel Sant Jordi del 2022 va aigualir part de la festivitat.

Girona

Una Copa plena com si fossin Fires i un Barri Vell amb regust de Temps de Flors

"Això està ple a vessar, com si fossin Fires!", exclama la Irene Mercado des del passeig de la Copa. Viu a Sils i ha tingut la xiripa de trobar aparcament. És una de les moltes gironines de comarques que un dia com Sant Jordi fa via fins a la capital. Fa un sol radiant a Girona i l'esplanada de la Copa, on tradicionalment s'instal·len per les festes de Sant Narcís les barraques, s'ha convertit en un dels epicentres de Sant Jordi de la ciutat. Però no l'únic. El 2021, sortint de la pandèmia, ja es va apostar per deixar de posar les tradicionals paradetes a la Rambla i esponjar la festa a aquest espai. Però, tot i l'èxit d'enguany, amb un espai ple de gom a gom que s'allargava fins a la Fira pel Dia de la Terra –que ha coincidit per primera vegada que se celebrava al costat–, els gironins es resisteixen a abandonar el Barri Vell.

Cargando
No hay anuncios

Llargues cues de persones passegen per tot el centre històric com si fos Temps de Flors. La parada de la nova llibreria infantil de Les Voltes Educa, que celebra el seu primer Sant Jordi, té l'èxit assegurat. És l'única en tota la Rambla. Amb el tancament de la llibreria Geli, són les úniques que venen al carrer. Àngel Medrià, director de l'Editorial Gavarres, considera un “error” haver tret les parades del Barri Vell. "Sant Jordi és una festa de ciutat. Haurien de fer com a Barcelona amb la superilla literària: ampliar i crear un recorregut", apunta. S'hi sumen, poques passes més enllà, les germanes banyolines de La Incorrecta, Júlia i Valentina Planas, que tenen parada a la plaça del Vi gràcies a la col·laboració anual que fan amb la floristeria Flor a Punt: "Ens agrada més el Barri Vell. Han pensat malament, amb la mà de pols i pol·len que hi ha a la Devesa".

La presidenta del Gremi de Llibreters de Girona, Maria Carme Ferrer, ho rebat. Reconeix que no està decidit si les parades tornaran a la Rambla i considera un èxit el format d'enguany, en què la diada s'ha expandit. Els ciclistes que inunden aquesta temporada la ciutat estan descol·locats. És una de les poques vegades que es veuen obligats a baixar de la bici per travessar el Barri Vell. "És increïble –expressa la Jenny, que ha vingut cinc dies a Girona només per pedalar–. Ja he demanat una rosa als meus col·legues!". A les parades de la Copa, però, és fins i tot difícil trobar-ne. "Estem desbordats", explica una de les botigueres d'Essència Montse. Just començar el migdia se n’han començat a quedar sense d’adornades i les han hagut de fer a mà. Si el ritme continua així, això serà "rècord absolut", diu. De rècords va la cosa i, si bé Girona se sentia orfe de les roses a la Rambla, Sant Jordi s’ha expandit sense grans aglomeracions, a cavall d’un dia de Fires i Temps de Flors.

Cargando
No hay anuncios

Tarragona

Una diada molt familiar

Els tarragonins han estat matiners i, ja de seguida, es veia molta gent per la Rambla Nova, on es concentraven la major part de les 137 parades de llibres i roses que s’han muntat enguany. Caigui com caigui, la diada sempre és una jornada especial, però el fet que fos diumenge, ha obert la porta a un Sant Jordi molt familiar. Pares i fills, avis i nets i moltes parelles passejaven pels carrers en un dia d’una temperatura molt agradable. Tarragona, a més, estava d’enhorabona en aquest Sant Jordi, i és que des de la passada edició hi han obert tres noves llibreries: La Capona (que havia tancat per jubilació el juny del 2022, però un grup de gent jove la va reobrir el setembre); El Soterrani i l’Hamaca. Gràcies a la gent que hi ha darrere d’aquests projectes, Tarragona ha passat de tenir una sola llibreria local (L’ Adserà) a tenir-ne quatre, a més de l’Abacus.

Cargando
No hay anuncios

"El que és estrany és que no hagués obert cap llibreria a Tarragona en 25 anys", explica Andreu Pinyol, un dels impulsors d'El Soterrani. Els tres nous projectes, per cert, són cooperatius. A la parada de La Capona, firmaven llibres l’Olga Xirinachs i l’Andreu Carranza, al costat de Rafa Marrasé, coautor, juntament amb Toni Oresanz, de La gran explosió, el llibre que recorda l’accident l’Iqoxe i posa en evidència les mancances de control de la petroquímica.

Seguint la Rambla Nova en direcció al mar, després de les llibreries hi havia les parades dels partits polítics, que d’aquí a un mes demanaran el vot dels tarragonins. L’eufòria de la parada del PSC, on regalaven des de caramels fins a testos amb alfàbrega, contrastava amb la tristor d’altres parades com les de Ciutadans, Valents o Vox.

Cargando
No hay anuncios

Lleida

La ciutat reivindica la seva rambla

Centenars de persones han atapeït el nucli neuràlgic de la diada de Sant Jordi a Lleida. Es tracta de la seva rambla, una llarga via que circula en paral·lel al centre històric i que serveix, des de fa ja tres edicions, per descongestionar una jornada que aquest diumenge s'ha viscut especialment atapeïda. La Paeria va decidir el 2021 treure la diada del carrer Major per buscar més espai. Però la rambla lleidatana s'ha quedat petita, malgrat el tall complet del trànsit rodat.

Cargando
No hay anuncios

El primer tram, el de la Rambla Ferran, ha presentat, com sempre, les parades de contingut més divers, on aquest any les dels partits polítics estaven particularment enfeinades. El col·lapse més gran s'ha viscut en la seva continuació, per l’avinguda Francesc Macià, on fins a una vintena de parades de llibres i roses han atret l'atenció més gran del públic. Hi acudien les cares més conegudes del món literari lleidatà, de les quals molts firmaven les seves novetats editorials com Pep Coll, Imma Monsó, Àngels Marzo, Juan Cal, Maria Barbal, Emili Bayo i el periodista de l’ARA, Albert Llimós, entre molts d’altres.

La capital del Segrià va aprofitar per començar dissabte la seva festa, organitzant espectacles musicals, activitats infantils i propostes artístiques de diferent mena. Va destacar especialment la presentació de Joan Oró, una vida entre els estels, un còmic de Xavier Mata que glossa de forma original la vida del científic lleidatà que enguany celebra, igual que Josep Vallverdú, el centenari del seu naixement, encara que Oró de manera pòstuma. Exposicions, espectacles, concerts, activitats familiars, sardanes, tallers, racons de lectura, espais de joc i recitals. No hi va faltar de res. Només van punxar les visites guiades previstes a les obres del futur Museu Morera, que van ser denunciades per l’oposició municipal i cancel·lades per ordre de la Junta Electoral.