12 escriptors et conviden al seu 'Grand Hotel'
Xavier Bosch, Sílvia Soler, Llucia Ramis, Jordi Nopca i Xavier Mas Craviotto són alguns dels autors del recull de contes estiuenc d'Univers
BarcelonaDesprés de quatre volums, el recull de contes que llança cada any al juliol l'editorial Univers ja s'ha convertit en tota una tradició estiuenca. Aquesta vegada el segell capitanejat per Ester Pujol ha triat els hotels com a territori comú perquè 12 escriptors hi facin desfilar les seves històries. Grand Hotel aplega els relats de Xavier Bosch, Magí Camps, Maria Canelles, Roc Casagran, Alba Dalmau, Gerard Guix, Xavier Mas Craviotto, Jordi Nopca, Berta Noy, Llucia Ramis, Natàlia Romaní i Sílvia Soler. Una selecció d'autors "que juguen al nostre equip o en altres equips i venen cedits per un partit anual", explica Pujol. La directora editorial del Grup Enciclopèdia va donar als escriptors dues pautes: que el conte tingués 10 pàgines com a màxim i que hi aparegués un hotel. "Alguns m'han fet cas, altres no tant", diu, rient, Pujol.
Cada escriptor s'ha agafat a la idea de l'hotel i l'ha portat al seu terreny. A Xavier Bosch li interessava la idea de "l'hotel com a parèntesi de la vida, on cadascú es fa el seu món". A partir d'aquí, l'escriptor de Nosaltres dos (Columna, 2017) i Algú com tu (Planeta, 2015) segueix les vivències d'un recepcionista d'un establiment de luxe durant el 20 i 21 de juliol del 1969, quan l'home va arribar a la lluna. A Sílvia Soler li picava la curiositat sobre els quadres que decoren els establiments de luxe, així que s'ha imaginat una pintora que ven la seva obra a pes a un gran hotel. "Volia parlar del dilema dels artistes entre deixar-se comprar per la comercialitat o mantenir-te fidel a l’art", diu l'escriptora.
"Una festa putrefacta"
Els escriptors de Grand Hotel han nascut entre el 1961 i el 1996. Xavier Mas Craviotto és el més jove i –ell mateix ho reconeix– el que ha incomplert més les pautes inicials de l'editorial. L'autor de La mort lenta (L'Altra, 2019) defineix el seu relat com "una festa putrefacta, fascinant i terrorífica" en un hotel balneari de Budapest. Allà hi va a parar un matrimoni "instal·lat en la inèrcia més absoluta" i que presencia un accident d'avió.
L'humor és present al conte de Mas Craviotto i és també un dels elements fonamentals del relat de Jordi Nopca, que acompanya una treballadora d'un hotel frustrada amb la feina i les condicions laborals. "Decideix regalar pollets de Pasqua decoratius als hostes que creu que s'ho mereixen. És un acte de rebel·lia i un compte enrere per deixar la feina", assenyala Nopca. A l'hotel la noia coincidirà amb un escriptor en llengua catalana i la trobada confrontarà les dues trajectòries en una història que, segons Nopca, parla "de l'ambició, el conformisme, la resignació i la rebel·lia".