Reis desequilibrats i ambiciosos

Felip V

Nét de Lluís XIV, va ser el primer monarca Borbó i va importar l'absolutisme de França. El 1716 va firmar el decret de Nova Planta. "Era un home molt acomplexat davant l'avi, estava obsedit amb els catalans perquè se li havien rebel·lat i tenia greus problemes mentals que, amb el temps, es van anar agreujant", diu Albareda.

Lluís XIV

El seu regnat va ser el més llarg de la història de França. Conegut com el Rei Sol, en morir va deixar França arruïnada per culpa de la Guerra de Successió. "Era un monarca molt hàbil, quan va esclatar la guerra era ja un home molt madur. Va intentar constantment contenir els impulsos del seu nét, Felip V", detalla Albareda.

Carles III d'Àustria

El 1711 va ser coronat com a Carles VI, emperador del Sacre Imperi Romanogermànic. No va renunciar a la corona hispana fins al 1725. "Era un monarca amb perfil humà, va ser molt crític amb els soldats pels saquejos", explica Albareda. No va poder continuar defensant Catalunya: "En part perquè la seva cort prioritzava Itàlia", afegeix.

Anna d'Anglaterra

"Va fer servir els catalans per als seus interessos i després els va abandonar", diu Albareda. "Fins i tot va negar davant la Cambra dels Lords que mai s'hagués compromès amb els catalans", afegeix l'historiador. Va ser la reina de la Gran Bretanya des de l'any 1701 fins a la seva mort, el 1714. Va ser l'última sobirana de la casa dels Stuart.

Rafael Casanova

És una de les figures més controvertides de la Guerra de Successió. Fill d'un propietari rural de Moià, a la Junta de Braços del 30 de juny del 1713 va decidir que Catalunya no es rendia. Va participar en la defensa de l'atac final al setembre del 1714. Un cop acabada la guerra, es va guanyar la vida com a advocat a Sant Boi.

Antoni Villarroel

Militar de carrera, primer va lluitar a les ordres de Felip V i després va canviar de bàndol i va ser nomenat cap de les forces catalanes. Va defensar Barcelona fins al final. Va ser empresonat i va morir poc després de ser alliberat. Els mesos en una cel·la que sovint s'inundava havien afectat la seva salut.