Quinze llibres essencials per a aquest estiu
La calor no està renyida amb la substància: 15 llibreters ens recomanen els 15 títols que hauríeu de ficar a la maleta
BarcelonaHem demanat a 15 llibreters catalans, mallorquins i valencians que ens recomanin un títol publicat els darrers mesos. Aposten per descobertes com Lucia Berlin, Simon Leys i Mar Bosch, o es decanten per valors sòlids com Jordi Cussà, Xavier Antich i Elizabeth von Arnim
'El temps és mentida', de Joanjo Garcia (Bromera)
Recomanat per Damià Gallardo (Laie CCCB)
“Joanjo Garcia entrellaça de manera hàbil i sorprenent -quin gran final!- memòria històrica i autobiografia, i ho salpebra amb contrapunts com una tendra i àcida paròdia de l’autoficció o la procrastinació aplicada a la vida funcionarial i a les addiccions”, diu Damià Gallardo, de la Laie CCCB.
'Breviario de saberes inútiles', de Simon Leys (Acantilado)
Recomanat per J.L. Martínez (Babel)
Acantilado publica un volum d’assajos de Simon Leys recomanat “per a tothom a qui li agradi la literatura -segons assegura José Luis Martínez, de La Biblioteca de Babel-. Hi parla de clàssics francesos, del Quixot i de temes relacionats amb la cultura xinesa, ja que n’era un expert”.
'Cavalls salvatges', de Jordi Cussà (L'Albí)
Recomanat per Isabel Sucunza (La Calders)
“Aquesta novel·la està escrita des del punt de vista d’un grup de ionquis, i ens parla de la seva vida diària: de les converses sobre política, de com crien els fills... És una passada”. Isabel Sucunza i Abel Cutillas, de La Calders, s’han enamorat de la reedició de Cavalls salvatges, de Jordi Cussà, un escriptor d'alt voltatge.
'Música secundària', de Josep Igual (Josep Igual)
Recomanat per Rosa Cubeles (La 2 de Viladrich)
La llibreria Viladrich de Tortosa és la més antiga de Catalunya. Rosa Cubeles proposa “descobrir” el narrador, poeta i músic Josep Igual. “Té molta obra i és molt bona. Música secundària és un relat meravellós”, explica. És el retrat d’un músic durant les dècades dels 80 i dels 90.
'Haru', de Flavia Company (Catedral)
Recomanat per Alícia Macià (Punt de Llibre)
El primer que va cridar l’atenció d’Haru a Alícia Macià, de la llibreria lleidatana Punt de Llibre, va ser la coberta. Llavors el va fullejar i va trobar que la història pintava bé. Macià el recomana: encara no ha pogut llegir la història d’iniciació de la protagonista, però ho farà aquest agost.
Entrevista a Flàvia Company: "Tota la vida he perseguit desaparèixer en el text"
'Anna', de Nicollo Ammaniti (Angle/Anagrama)
Recomanat per Laia Alegret (Drac Màgic)
“És una distòpia meravellosa que parla del pas de l’adolescència a l’edat adulta -diu Laia Alegret, de la mallorquina Drac Màgic-. La novel·la també es pregunta com s’organitzaria una societat on només hi hagués nens”. Ammaniti és un dels autors italians més llegits del present.
'El vell al pont', d'Ernest Hemingway (Libros del Zorro Rojo)
Recomanat per Mireia Gispert (La Memòria)
En plena ofensiva feixista a l’Ebre, un vell sembla clavat en un pont, incapaç de reaccionar. No se sap si espera la mort o si en fuig. “Aquest relat de Hemingway funciona com a preàmbul d’alguna de les lectures gruixudes que es fan a l’estiu -diu Mireia Gispert-. La història val la pena. També les il·lustracions de Pere Ginard, inspirades en el cartellisme de l’època”.
'Manual per a dones de fer feines', de Lucia Berlin (L'altra/Alfaguara)
Recomanat per Fausto Puerto (Món de Llibres)
“Hi ha relats de Lucia Berlin que són intrigants, d’altres et deixen de pedra, i n’hi ha fins i tot amb un sentit de l’humor boníssim -promet Fausto Puerto, de la manacorina Món de Llibres-. Fa pensar en autors nord-americans com Cheever i Carver. El vaig anar llegint a la llibreria: és molt potent!”. Manual per a dones de fer feines ha guanyat el Premi Llibreter 2016.
'Lucia Berlin: Calamitosa, desenfadada, seductora'crítica de 'Manual per a dones de fer feines'
'Un abril prodigiós', d’Elizabeth von Arnim (Viena/Alfaguara)
Recomanat per Maria Carme Ferrer (Empúries)
Des de la llibreria gironina Empúries, Maria Carme Ferrer té la recomanació ben clara. “Una gran lectura per a aquest estiu és Un abril prodigiós, d’Elizabeth von Arnim. És la història de quatre dones que fan un viatge a la Toscana, on lloguen un castell amb servei i tot, a la dècada dels vint. Tenen experiències ben diferents, i a totes els canvia la vida”. Després de Vera, Viena continua recuperant l’autora anglesa.
Lluny d’Anglaterra, entre el sol i les glicines: crítica d''Un abril prodigiós'
'El llibre dels Baltimore', de Joël Dicker (La Campana)
Recomanat per Lourdes Oller (Llibreria Geli)
“L’última novel·la de Joël Dicker se centra en Marcus Goldman i la seva infantesa, concretament, en l’època que vivia amb els seus tiets i cosins -recorda Lourdes Oller, de la Llibreria Geli de Girona-. Amb bon ritme manté el suspens fins al final, i una molt bona descripció dels personatges i dels seus sentiments fa que no decaigui en cap moment. M’agrada com dosifica els temps; fa que t’hi enganxis fins al final”. (Llegeix la crítica aquí)
Entrevista a Joël Dicker: “Escric com s’entrena un esportista”
'La mujer de la libreta roja', d'Antoine Laurain (Salamandra)
Recomanat per Gemma Barrufet (A Peu de Pàgina)
“És una novel·la fresca, que pica l’ullet al món dels llibres i a tot el que l’envolta. El seu protagonista és un llibreter francès, en un París actual, on transcorre una peculiar història d’amor -diu Gemma Barrufet, d’A Peu de Pàgina-. A tots els que us deixeu seduir pel gust francès d’una bona història en què el romanticisme i la màgia tenen la dosi exacta per no caure en un ensucrament embafador, us agradarà”.
'Les generacions espontànies', de Mar Bosch Oliveras (Edicions del Periscopi)
Recomanat per Mireia Perelló (La Impossible)
“M’ha semblat un llibre molt divertit, en què darrere del sentit de l’humor de la protagonista s’hi amaga i s’hi exposa, amb una acidesa molt fina, tota una sèrie de comportaments molt humans -diu Mireia Perelló, de La Impossible, llibreria que acaba de celebrar els tres anys de vida-. L’autora va aconseguint una atmosfera força surrealista, abstracta i trepidant a partir del tractament del món de l’empresa, les entrevistes de feina, les relacions amb el seu cap i amb els veïns”.
'La voluntat de comprendre', de Xavier Antich (Arcàdia)
Recomanat per Pep Garcia (L'Odissea)
“Un llibre extraordinari per fer anar el cap, aprendre i observar el món a través d’una mirada clara i concisa, la d’un dels pensadors més estimulants de casa nostra”. Així descriu Pep Garcia, de L’Odissea, La voluntat de comprendre, de Xavier Antich. El llibreter afegeix, sobre aquest recull d’articles publicat per Arcàdia, que “és una lectura que posa la filosofia a l’abast de tothom, cosa més que necessària”.
'Jules i Jim', d'Henri-Pierre Roché (Adesiara)
Recomanat per Marta Ramoneda (La Central)
“Les relacions sentimentals entre l’alegria de viure i el precipici”. Marta Ramoneda, de La Central, resumeix amb aquestes paraules Jules i Jim, la novel·la amb què Henri-Pierre Roché va debutar el 1953, quan tenia 74 anys. Narra l’amistat entre en Jules i en Jim, i la trobada amb la Kathe, que es casarà amb el primer i tindrà un afer amb el segon.
'Tea Rooms', de Luisa Carnès (Hoja de Lata)
Recomanat per Luci Romero (Llibreria Bartleby)
“Aquesta autora de la Generació del 27 ens apropa amb una solidesa innegable a la realitat de les dones de principi del segle XX, en què treballar i callar era la norma -diu Luci Romero, de la llibreria valenciana Bartleby-. Cadascun dels retrats d’aquestes treballadores d’un saló de te no deixaran indiferents els lectors. Luisa Carnés és una autora brillant i lúcida. Senzillament, necessària”.