Premis literaris
JORDI NOPCA
Barcelona

La mexicana Guadalupe Nettel guanya el 32è premi Herralde de novel·la

El guardó és una iniciativa de l'editorial Anagrama i està dotat amb 18.000 euros

L'escriptora mexicana Guadalupe Nettel ha guanyat el 32è premi Herralde de novel·la amb el llibre 'Después del invierno'. És la tercera dona que ha rebut aquest reconeixement. El finalista és el cordovès Manuel Moyano amb 'El imperio de Yegorov'.  

Doctora en Ciències del Llenguatge a l'École des Hautes Études en Sciences Sociales de París, Nettel ha escrit llibres de contes i la novel·la 'El huésped', que va ser finalista del Premi Herralde i publicada en francès a Actes Sud. Anagrama també ha publicat el seu darrer llibre, 'El cuerpo en que nací'. És autora de diverses antologies i de l'assaig curt 'Para entender a Julio Cortázar', traduït a diverses llengües.

Enguany s'han presentat al premi 1.462 originals, rècord de participació. Dotat amb 18.000 euros, el guardó compta amb més de tres dècades d'història i la balança s'ha decantat majoritàriament per la masculinitat dels guanyadors: fins ara, només l'havien aconseguit dues dones, Adelaida García Morales (1985) i Paloma Díaz-Mas (1992).

Entre la llista de guardonats amb el premi Herralde hi ha Álvaro Pombo (1983), Javier Marías (1986), Félix de Azúa (1987), Roberto Bolaño (1998), Enrique Vila-Matas (2002), Juan Villoro (2004) i Martín Caparrós (2011). El guanyador de l'edició anterior va ser el mexicà Álvaro Enrigue.