Llegim 05/01/2013

Poesia d'alt voltatge

1 min
POESIA  D'ALT VOLTATGE

"No sóc pas freudià, però em sembla que la poesia està relacionada amb la sexualitat. Si s'hi fixa, veurà que hi ha músics i poetes precoços, però no pas novel·listes", va escriure Joan Sales. Club Editor recupera aquest mes Viatge d'un moribund , l'únic recull de poemes de l'autor d' Incerta glòria . Escrit entre 1935 i 1948, el llibre no havia estat reeditat en volum des del 1952. L'edició d'aquest 2013 inclou la carta inèdita de Màrius Torres en què fa una lectura precisa i apassionada dels poemes, caracteritzats per un "estil impressionant, un estil amb cos: ossos, nervis i tendons".

Després de la novetat més matinera en poesia caldrà esperar fins al febrer per llegir Tornar és lluny , de Francesc Garriga, guanyador de l'últim premi Carles Riba, i Diari d'Escània i Univers endins , d'Enric Casasses, format per un dietari breu i un poema llarg escrits de mitjan juny a mitjan juliol del 1980 al sud de Suècia, uns textos que han estat recuperats recentment per l'últim Premi Nacional de Literatura. Casasses publicarà, també al llarg del 2013, un nou poemari, T'hi sé , a Edicions de 1984.

Entre les novetats previstes per al primer trimestre de l'any destaquen també la de Manuel Forcano, que no publica llibre de poemes des de Llei d'estrangeria (2008); A lma venus , de Pere Gimferrer -publicat a Seix Barral-, i quatre traduccions d'interès: El dolor , de Giuseppe Ungaretti, traduït per Josep Servera, i A la terra , de Robert Creeley, en versió de Dolors Udina, tots dos publicats per Cafè Central / Jardins de Samarcanda. Días Contados donarà a conèixer el poeta australià Les Murray amb Acabar amb el Gos Negre i Edicions de 1984 s'atrevirà amb la poesia completa de Joseph Brodsky, premi Nobel de literatura l'any 1987.

stats