ARA Llegim
EUROPA PRESS
Rio de Janeiro

Mor el poeta brasiler Manoel de Barros

Comparat amb Pessoa i Guimaraes Rosa, Albert Roig n'havia traduït una antologia, 'Riba del dessemblat', per a Lleonard Muntaner. L'autor estava a punt de fer 98 anys

El poeta i escriptor Manoel de Barros, un dels grans noms de les lletres brasileres, ha mort aquest dimecres als 97 anys a Campo Grande, al sud-oest del Brasil. El seu estat de salut havia empitjorat durant l'últim any arran de la pèrdua del seu fill Pedro –cinc anys enrere havia mort el seu altre fill João en un accident de avió–, tot i que va continuar escrivint gairebé fins al final de la seva vida. L'any passat va acabar 'A turma', el seu últim poema.

Nascut el 1916 a Cuiabá, Manoel de Barros va escriure 18 llibres de poemes, a més de llibres infantils i relats autobiogràfics. Va rebre diversos premis literaris, entre ells dos Jabutis, per 'O Guardador de Águas' (1989) i per 'O Fazedor do Amanhecer' (2002), encara que la seva obra més coneguda és 'O livro sobre o gens', en la qual mostra el seu domini del 'Manoelesc arcaic', llenguatge que ell mateix va crear.
Ha estat comparat amb Guimarães Rosa o Fernando Pessoa i fins Carlos Drummond de Andrade va dir d'ell que era "el poeta viu més gran". El 1998 va rebre el Premi Nacional de Literatura del Brasil. Tanmateix, la seva timidesa i la vida tranquil·la que portava a Mato Grosso do Sul, allunyat dels focus editorials, van dificultar la difusió de la seva obra.

En català se'n pot llegir 'Riba del dessemblat', una antologia de la seva obra feta per Albert Roig i publicada per Lleonard Muntaner al 2005. El llibre incloïa també una entrevista amb l'autor.