EL NOM, EL MÓN

Lola

Des de fa més de quinze anys, a Catalunya, cada vegada hi ha més nenes que porten el nom de Lola. És un nom que no para de créixer i ho fa al mateix ritme que decreix el nom de Dolors. Com sabeu, Lola és una de les formes afectuoses o familiars del nom de Dolors. En aquesta ocasió, doncs, l’hipocorístic ha anat guanyant terreny al nom, fins a pràcticament bandejar-lo. Segurament hi té influència el fet que Dolors sigui un nom d’arrel clarament catòlica i que, a més, no ens remet a un significat gaire agradable. Dolors ve del llatí doloris i fa referència al sofriment de la marededéu veient l’agonia del seu fill clavat a la creu.

El diminutiu Lola, en canvi, té una sonoritat preciosa i a Catalunya ha pogut superar finalment la càrrega que ens feia identificar-lo amb una determinada Espanya, la del folklore més aplaudit i potenciat pel règim franquista. En aquest punt hi devia col·laborar decisivament la popularíssima Lola Flores. I, tanmateix, Lola era un nom ben habitual a Catalunya abans de la guerra. Podem recordar, per exemple, la gran Lola Anglada, narradora i dibuixant, considerada una de les millors representants de l’escola d’il·lustració catalana de principis del segle XX.

A la resta del món occidental, el nom que avui ens ocupa té, sobretot, una referència literària: parlem de la novel·la Lolita de Vladímir Nabokov, publicada el 1955. El personatge creat per Nabokov va arrelar tant en l’imaginari dels lectors, que va aconseguir que aquest nom fos utilitzat com a adjectiu per un determinat tipus de noia, les adolescents seductores. Al món de la pornografia el terme s’utilitza per identificar les dones que volen semblar molt més joves i es vesteixen com si fossin nenes.

El nom d’avui també ens porta referències musicals properes. Recordem el popular tema del grup Pastora No me llames Dolores, llámame Lola, que resumeix l’evolució d’aquest nom. La frase, però, ve de més lluny. Rocío Jurado ja la cantava en una cançó del 1967 : “ No me llames Dolores, llámame Lola, que ese nombre en tus labios sabe a amapola ”.