EFE
Ankara

L'escriptor turc Yasar Kemal, ingressat en estat greu

El candidat al Nobel de Literatura es troba a l'Hospital Universitari d'Istanbul on va ingressar per problemes respiratoris i arítmes cardíaques 

L'escriptor turc Yasar Kemal Zoom

L'escriptor turc de 92 anys Yasar Kemal, el nom del qual es va proposar per al Nobel de Literatura, es troba ingressat a la unitat de cures intensives d'un hospital d'Istanbul, segons han informat fonts del centre.

Kemal va ser traslladat el dimecres a l'Hospital Universitari, afectat per problemes respiratoris i arítmies cardíaques. "Està en estat crític i la seva vida corre perill", ha indicat el metge Mehmet Akif Karan. 

L'autor d''El falcó' (Edicions 62) fa deu dies que està malalt, i va estar ingressat en una clínica privada abans de ser traslladat a l'Hospital Universitari, ha explicat l'escriptor Seyhmus Diken, qui ha estat en contacte amb la dona de Kemal.

Yasar Kemal és un dels novel·listes més populars de Turquia, a més d'un reconegut periodista i reporter. El 1972 es va convertir en el primer escriptor turc proposat per al Nobel de Literatura. El seus llibres han estat traduïts a més de quaranta llengües, i ha rebut prestigiosos guardons, com el Premi de la Pau dels editors alemanys. El 1984 va ser nomenat Comandant de la Legió d'Honor a França, i el 1996 la Generalitat va atorgar-li el Premi Internacional Catalunya. 

El seu activisme d'esquerres i la seva defensa de la llibertat de premsa, dels drets humans i de la minoria kurda, li van valdre a finals de la dècada dels 90 una pena en suspens de 20 mesos de presó.