EL SECRET DE ...

Jordi Panyella

Jordi Panyella és un veterà del periodisme de tribunals. Pot semblar del tot normal que escrivís el llibre d'investigació Salvador Puig Antich, cas obert (Angle), però tot plegat és més fruit de la coincidència que no pas del seus coneixements. Si es va decidir a tirar endavant la recerca va ser perquè va conèixer una de les germanes d'en Salvador, que treballa de professora a l'escola on va la seva filla.

Panyella va convocar fa dues setmanes els mitjans de comunicació a la presó Model, on va ser executat Puig Antich. Allà on va morir avui hi ha la sala de paqueteria de la presó. Des de la plaça interior oberta a tothom, entre familiars que afronten tràmits burocràtics, hi ha una finestreta per als missatgers. A dos metres de la finestreta li va ser aplicat el garrot a Puig Antich. Al llibre, un funcionari relata que sota les rajoles de la sala encara hi ha el forat que es va fer i on es va haver de clavar el pal del garrot de l'execució. Durant anys els funcionaris hi van posar a sobre una nevera per evitar trepitjar aquell punt exacte. Les escales que pugen a la sala de seminaris on serà la roda de premsa fan olor de desinfectant. La pedra de granit dels esglaons està molt gastada. El silenci només és trencat pels cops de les portes de fusta poc robusta. Recorda els passadissos d'aquestes grans escoles de la part alta de la ciutat. A la sala de seminaris, Panyella explica aspectes de la investigació fins ara desconeguts. Jo em quedo amb un detall: al bar Modelo, a Entença, davant del centre penitenciari, Panyella explica que encara hi ha la taula on les germanes Puig Antich van esperar tota la nit de l'1 al 2 de març del 1974, fins que en Salvador va ser mort. M'acosto al bar i, en efecte, la taula, de fusta plastificada, encara hi és. La novetat és que el bar Modelo està tancat i amb un cartell que anuncia una oferta de traspàs del negoci.

D'aquella barbaritat final del franquisme en queden altres petjades: al número 70 del carrer Girona, al portal de l'edifici, a l'esglaó que fa tres, s'identifica clarament un impacte de bala del tiroteig en què va ser detingut Puig Antich el 25 de setembre del 1973.