XAVIER CERVANTES

Fatalisme poètic a les trinxeres de la Gran Guerra

El guionista belga Benoît Drousie, més conegut com a Zidrou, lliga realisme bèl·lic i fantasia poètica a El Folies Bergère, una història ambientada en una trinxera francesa durant l'últim any de la Primera Guerra Mundial. El títol del còmic és el nom amb què han batejat la trinxera uns soldats d'infanteria que fa massa temps que estan aclaparats pel fang i el desconcert. Tot i així, o justament per això mateix, expressen el malestar amb el sarcasme que acompanya la resignació més fatalista.

Un dels soldats, després que li neguessin un permís, ataca un oficial i rep el càstig màxim: morir afusellat. Miraculosament, les bales no el maten. A partir d'aquest fet Zidrou construeix un relat centrat en mitja dotzena de personatges dibuixats pel granadí Francis Porcel amb una sòbria elegància expressionista que inevitablement remet a Jacques Tardi.

Zidrou injecta elements poètics i paranormals en l'angoixa d'una tropa que no surt de la trinxera i que ja només tem -o desitja- que l'artilleria enemiga engegui l'hecatombe. Aquest és el gran mèrit d'aquest còmic: involucrar la poesia i la imaginació en el reialme de la infàmia i alhora contraposar, sense tòpics, la melancolia d'escenes de la vida fora del front amb la follia de la mort a la trinxera.