EL NOM, EL MÓN

Carlota

Carlota és un nom de sonoritats contundents. Potser per això, en èpoques passades no es considerava prou dolç i suau -prou femení, en definitiva- i es feia servir poc o se substituïa per la variant menys rotunda de Carla. D'uns anys ençà, afortunadament, s'ha tendit a considerar aquesta rotunditat sonora com un plus de personalitat i d'originalitat i el nom de Carlota és cada vegada més freqüent al país. Es tracta d'un nom, d'altra banda, de poderoses reminiscències literàries. D'una banda, ens remet a la gran escriptora Charlotte Brontë, i, de l'altra, a la inoblidable protagonista de la novel·la Les tribulacions del jove Werther, la història romàntica per excel·lència que va escriure Johann Wolfgang von Goethe.

Curiosament, l'una i l'altra -el personatge de Goethe i l'escriptora anglesa- no tenen gairebé res a veure. La Charlotte creada per Goethe, a qui tothom anomena amb el diminutiu afectuós de Lottie, és l'ideal femení del romanticisme, un àngel de la llar, una noia maternal que té cura dels seus germanets, com, en el futur, en tindrà dels seus fills, una noia dolça que estima la música, la poesia i la natura. El seu compromís amb un altre home, com és sabut, li impedeix estimar Werther, cosa que acabarà provocant el suïcidi del jove enamorat. L'altra Charlotte, la Brontë, és una noia de carn i ossos que, superant les circumstàncies d'una vida aïllada i terriblement limitant, aconsegueix crear un món literari que travessarà tota mena de fronteres.

Charlotte Brontë, juntament amb les seves germanes Anne i Emily, filles d'un pastor anglicà vidu, residents als paratges erms i emboirats de Yorkshire, van fer servir la imaginació i el talent per fugir d'aquell isolament i van publicar diverses novel·les, amagades sota pseudònims masculins. Charlotte Brontë va escriure la novel·la Jane Eyre, signada com a Currer Bell, i que va tenir un gran èxit. Hi explicava la història de la institutriu òrfena que s'enamora perdudament de l'home per a qui treballa. Així que, en conclusió, podem dir que Carlota és un nom rotund, sonor, romàntic, valent i creatiu.