ELS CLÀSSICS
JORDI NOPCA

Allà on les bèsties parlen

L’irlandès C.S. Lewis és conegut arreu del món pels set llibres de Les cròniques de Nàrnia, que han venut més de 100 milions d’exemplars des que van ser publicats durant la dècada dels 50. Les aventures dels quatre nens protagonistes, l’Ann, el Martin, la Rose i el Peter, han arribat fins als nostres dies en molt bona forma gràcies a les últimes versions cinematogràfiques de la saga, de les quals s’han estrenat les tres primeres parts, de moment.

No deixa de ser curiós que una sèrie de llibres que ha alimentat el sector editorial al llarg de tants anys nasqués a partir de dues revelacions: una sèrie de somnis recurrents en què apareixia un lleó i un quadre en què un faune carregava paquets i un paraigua en un bosc nevat. El doble estímul va permetre que Lewis concebés l’heptalogia, que va arrencar el 1949 amb El lleó, la bruixa i l’armari.

El nebot del mag (1954) és la preqüela del món narnià. Situada al Londres de principis del segle XX, explica la història d’amistat entre la petita Polly i el Digory, que creuaran les fronteres del món real per situar-se en un entorn màgic, Charn, on la bruixa Jadis els intenta convertir en esclaus. Llavors apareix per primera vegada el lleó Aslan, que gràcies a la cançó que cantava teixia el fil d’una nova dimensió, la màgica Nàrnia.