EFE
Madrid

Es publiquen 21 poemes amorosos inèdits de Pablo Neruda

Les poesies recollides al llibre 'Tus pies toco en la sombra y otros poemas inéditos' daten de l'any 1960 fins el 1973 i van ser descoberts fa tres anys a la fundació de l'autor a Xile

El poeta en una instantània de l'any 1966. Zoom

Les poesies inèdites de l'escriptor xilè Pablo Neruda que van ser descobertes fa tres anys a la Fundació Pablo Neruda de Santiago de Xile, surten avui a la venda recollits en el llibre 'Tus pies toco en la sombra y otros poemas inéditos' (Seix Barral), que ja va ser presentat a Xile a finals de 2014. 

Els textos, que van ser trobats a les carpetes que reposaven als arxius i a la biblioteca de la fundació, corresponen a un període d'aproximadament deu anys. "Estem parlant del període de 1960 a 1973. Així, doncs, les poesies podrien correspondre a diferents llibres", explica Fernando Sáez, director executiu de la Fundació. I és aquí, segons l'editorial, on resideix la "rellevància" d'aquesta troballa, ja que pertanyen al període de maduresa de Pablo Neruda. 

'Tus pies toco en la sombra y otros poemas inéditos', considerada la troballa més important de les lletres hispanes dels darrers anys, és l'últim descobriment que s'ha fet investigant el llegat poeta. Segons Sáez "no se'n faran més", tot i que "existeixen altres poemes inèdits escrits amb motiu d'una celebració després d'algun dinar, o per fer bromes amb amics. Són poemes molt simpàtics però no tenen qualitat poètica". Pel que fa a com es difondran, Sáez afirma que s'està estudiant la millor manera de fer-los arribar al públic. 

Abans de 'Tus pies toco en la sombra y otros poemas inéditos', només han aparegut dues obres inèdites de l'escriptor xilè: "El río invisible" (Seix Barral, 1980), que incloïa poesia i prosa de joventut, i els seus poemes d'adolescència, recollits a 'Cuadernos de Temuco' (Seix Barral, 1996).