TV3 i la llengua
BarcelonaLa televisió pública catalana és un dels millors instruments de què disposem per mantenir, i millorar si cal, el nivell de la llengua catalana. Des dels seus inicis TV3 va dictar unes normes per no caure en preciosismes noucentistes ni antiguitats lèxiques, tampoc sintàctiques. Entre aquestes va haver-hi normes exagerades, com substituir la forma perifràstica “ha estat detingut” per la no perfectiva, “l’han detingut”, que exigeix un subjecte que sovint no apareix enlloc.
Ara bé: ¿com es pot dir que “L’any 2030 està previst que s’acabi la Sagrada Família”? El subjecte és “l’any 2030”, i això, el 2024, demana futur; per tant, seria més correcte dir: “Segons les previsions, l'any 2030 s’acabarà la Sagrada Família”; però el més senzill és construir la frase en l’ordre que escau, dient: “Està previst (ara) que l’any 2030, etc.” Doncs no ho diu ningú.
A Catalunya sempre s’havia dit “bon dia” mentre hi havia llum natural i “bona nit” quan ja no n’hi havia. Com que en castellà diuen “buenos días, buenas tardes, buenas noches”, es va implantar un “bona tarda” que, a molts pobles de Catalunya, la gent no havia dit mai. Els francesos encara són més radicals: diuen “bonjour” fins que un es fica el llit, i llavors li diuen “bonne nuit”, com els anglesos.
A les retransmissions de futbol passa una cosa encara més incongruent. Es diu, per exemple: “Messi ha pogut marcar un gol...”, en el sentit que “hauria pogut”, en condicional, pel sol fet que no l’ha marcat. La gent s’hi despista. Un futbolista “escalfa” a la línia de banda: ¿què escalfa? ¿el te? ¿un cacaolat? En tot cas, “s’escalfa”, i encara. ¿Quina gramàtica explica la fórmula “és dubte” referida a un jugador que potser serà alineat i potser no?
Però el pitjor de tot és la narració d’alguns meteoròlegs. ¿Què vol dir: “es deixaran escapar quatre gotes”? ¿Existeix, en forma reflexiva, “deixar-se escapar”? Impossible. En tot cas, “deixar que algú s’escapi”, “escapar-se un pres” o “deixar escapar l’autobús”, perquè un està amb la nòvia. I ¿què vol dir que fa tal o tal temperatura des de la Bisbal? Deu voler dir a la Bisbal.
Esperarem quinze dies, amb poca fe.